Γιόγκα για παιδιά

IMG_1852

Η σημερινή κοινωνία, με τον καθιστικό τρόπο ζωής, το άγχος και τον ολοένα αυξανόμενο ανταγωνισμό δεν είναι κάτι που βιώνουν μόνο οι ενήλικες. Αντιθέτως, βλέπουμε αρκετά παιδιά με φτωχή φυσική κατάσταση, που είναι αρκετά πιεσμένα τόσο στην καθημερινότητά τους όσο και σε σχέση με τα προβλήματα που τυχόν υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Μέχρι σήμερα ένας τρόπος εκτόνωσης και εκγύμνασης του παιδιού ήταν μέσω κάποιου αθλήματος ή μέσα από τον χορό και το μπαλέτο. Πλέον, όμως υπάρχει και μια ακόμη εναλλακτική που έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος σιγά-σιγά κι αυτή δεν είναι άλλη από τη γιόγκα για παιδιά.

Η γιόγκα για παιδιά είναι πράγματι μια πολύ ευεργετική δραστηριότητα, καθώς τα βοηθά σε διάφορους τομείς πέρα από την σωματική ευεξία, ενώ παράλληλα είναι μια δραστηριότητα μη ανταγωνιστική που στόχο έχει την προσωπική εμβάθυνση. Σε ένα περιβάλλον πλήρως ανταγωνιστικό, το να ασχοληθεί το παιδί με μια δραστηριότητα, όπως η γιόγκα, που του προσφέρει προσωπική βελτίωση, επίγνωση του σώματος και της αναπνοής του, συγκέντρωση σε αυτό που κάνει και σεβασμό προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον ως απόρροια των αρχών της, είναι κάτι πέρα για πέρα θετικό.

Τα παιδιά στο μάθημα της γιόγκα, μαθαίνουν τη σωστή στάση του σώματος και την ευθυγράμμιση, μέσα από ήπιες ασκήσεις-στάσεις που θυμίζουν ζωάκια. Ειδικά σε αυτή την ηλικία που πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σπονδυλική τους στήλη, όπως για παράδειγμα σκολίωση,  η απόκτηση αντίληψης του σώματος και η προσήλωση στη βελτίωση της στάσης του, μπορεί να βοηθήσει πολλά παιδιά.

Τα παιδιά στο μάθημα αυτό μαθαίνουν επίσης τη διαχείριση της αναπνοής τους. Μεγάλο μέρος της γιόγκα είναι η σωστή αναπνοή, καθώς έτσι επιτυγχάνεται και η σωστή εκτέλεση της άσκησης αλλά και η συγκέντρωση. Έτσι, τα παιδιά μέσω αυτής της διαδικασίας μαθαίνουν να αναπνέουν σωστά, να χαλαρώνουν και να συγκεντρώνονται σε αυτό που κάνουν, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο που μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες πτυχές της ζωής τους με την πάροδο του χρόνου.

Τα παιδιά μέσα από τη γιόγκα ασκούνται, χωρίς όμως να πιέζουν τον εαυτό τους να υπερβεί τα όριά του. Η ώρα του μαθήματος περιλαμβάνει στατικές ασκήσεις αλλά και με πιο γρήγορη κίνηση. Επίσης, μέσα στο μάθημα μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστούν με άλλα παιδιά για την εκτέλεση μιας άσκησης, πρακτική που καλλιεργεί μια όμορφη σχέση συνεργασίας και αλληλοβοήθειας ανάμεσα στα παιδιά. Τέλος, τα παιδιά απολαμβάνουν και λίγα λεπτά χαλάρωσης, κατά την οποία συγκεντρώνονται στην αφήγηση της δασκάλας με στόχο την ηρεμία και την προσήλωση του νου σε αυτό που ακούν και όχι σε διάφορες άλλες σκέψεις στις οποίες ξεστρατίζει το μυαλό άθελά μας.

Μπορεί η γιόγκα να έχει γίνει, όπως θα λέγαμε, «πολύ της μόδας», όμως σαν φιλοσοφία αλλά και σαν μορφή άσκησης έχει πραγματικά σπουδαία αξία για όποιον την παρακολουθεί, είτε είναι ενήλικας είτε παιδί. Φυσικά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιος είναι αυτός που την εξασκεί και την ποιότητα του μαθήματος που κάνει, ώστε να μην έχουμε αμφιβολία για την ποιότητα. Ωστόσο, αν βρούμε αξιόλογο δάσκαλο, το μάθημα που θα πάρει το παιδί μας θα είναι πολυεπίπεδο και απόλυτα θετικό!


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*