Βιβλίο, ο καλοκαιρινός φίλος του παιδιού.

omorfos-cosmos-paidikos-stathmos

Το καλοκαιράκι έχει κάνει πλέον δειλά δειλά την εμφάνισή του. Το παιδάκι σας έχει σταματήσει πολλές από τις δραστηριότητές του και πλέον περνά πιο πολύ χρόνο στο σπίτι μαζί σας. Αυτή είναι η ιδανική περίοδος για να περάσετε εποικοδομητικά το χρόνο σας μαζί του, εκμεταλλευτείτε τη!

Πολλοί γονείς έχουν στο μυαλό τους, ότι στις καλοκαιρινές διακοπές το παιδί θα πρέπει να καταπιαστεί με μαθησιακού τύπου αναγνώσματα. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα σωστό. Καλό θα είναι να κάνετε το παιδί να αγαπήσει το βιβλίο και να γίνει ο καλοκαιρινός του φίλος. Υπάρχουν πολλά βιβλία τα οποία περνούν διδάγματα στα παιδιά, όπως οι μύθοι του Αισώπου ή μηνύματα ζωής, όπως Ο Μικρός Πρίγκιπας.

Επίσης, χρήσιμα για τα παιδιά είναι αναγνώσματα τα οποία περιλαμβάνουν μεγάλες δόσεις φαντασίας και δημιουργικότητας. Κλασικά παραμύθια όπως ο Πήτερ Παν ή το Χρονικό της Νάρνια είναι γεμάτα εικόνες που μπορούν να καλλιεργήσουν την φαντασία του παιδιού και να οδηγήσουν στη γνωστική ανάπτυξη του.

Δεν είναι αναγκαίο ένα παιδί να καταπιαστεί με αμιγώς διδακτικά βιβλία για να μάθει να σκέπτεται σωστά και να αναπτύξει τη σκέψη του. Μέσα από καλογραμμένα παραμύθια τα παιδιά μπορούν πιο εύκολα να απορροφήσουν ηθικά διδάγματα και να εμποτιστούν με ιδέες και έννοιες που αλλιώς θα ήταν δύσκολο να τις συλλάβουν. Πολλοί επιστήμονες δίνουν ειδικό βάρος στην ανάπτυξη της φαντασίας του παιδιού, καθώς τη συνδέουν με την γνωστική ανάπτυξη, όπως προείπαμε. Όσα συλλαμβάνουμε με τις αισθήσεις μας, μπορούν να μας βοηθήσουν μέχρι ένα σημείο, η φαντασία όμως μπορεί να συνδράμει στο να σκεφτόμαστε πιο ευέλικτα και δημιουργικά και να ενσωματώσουμε εποικοδομητικά στις αποφάσεις μας τις γνώσεις και αυτά που εκλαμβάνουμε εμπειρικά. Αυτό δεν ισχύει φυσικά μόνο για τους ενήλικες αλλά και για τα παιδιά.

Αν το παιδί σας είναι μικρό για να διαβάσει μόνο του, τότε καλό θα ήταν να του διαβάσετε εσείς ή ακόμα καλύτερα να ξεκινήσετε την από κοινού ανάγνωση τώρα και χωρίς το άγχος που συνεπάγεται, όταν συνδέεται με την διδασκαλία στο σχολείο. Το παιδί σας ποτέ δεν είναι πολύ μικρό για να απορροφήσει τις εικόνες και τις πληροφορίες που μπορείτε να του περάσετε μέσα από ένα βιβλίο. Μπείτε στη διαδικασία να διαλέξετε μαζί με το παιδί σας ένα βιβλίο, ακόμα κι αν το κριτήριο για το παιδί είναι τα χρώματα και οι εικόνες, και δοκιμάστε κι εσείς με τρόπο να του προτείνετε κάποιο άλλο μαζί με αυτό που διάλεξε.

Μπορεί μέσα στη χρονιά ο χρόνος σας να είναι περιορισμένος, όπως κι ο χρόνος του παιδιού σας λόγω των δραστηριοτήτων του. Να που ήρθε λοιπόν το καλοκαίρι, για να περάσετε εποικοδομητικά το χρόνο σας μαζί του, να το διαπαιδαγωγήσετε και να του εμφυσήσετε αξίες και ερεθίσματα που θεωρείτε σημαντικά. Κάντε το λοιπόν με ένα βιβλίο και μετατρέψτε τη διασκέδαση σε μάθηση, περνώντας όμορφες στιγμές με το παιδάκι σας!

 

*Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site του παιδικού σταθμού μας, ή επικοινωνήστε μαζί μας.

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*