Το ημερολόγιο των δραστηριοτήτων μας vol.2

arkouda

Το ημερολόγιο των δραστηριοτήτων μας συνεχίζεται και κάθε φορά είναι και πιο εμπλουτισμένο. Τα πράγματα που κάνουμε παρέα είναι ατελείωτα και τα ερεθίσματα που αντλούμε για να καταστρώνουμε τις δραστηριότητές μας είναι αναρίθμητα. Και φυσικά με οδηγό την φαντασία, μπορούμε να φτάσουμε οπουδήποτε μας κάνει κέφι!

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη μιλήσαμε για τα ζώα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των ζώων, που ήταν στις 4 Οκτωβρίου. Αν και ακόμα ο χειμώνας δεν είχε μπει για τα καλά, μιλήσαμε για τα ζώα σε χειμερία νάρκη, καθώς τα παιδιά παρατήρησαν κάποια μυρμήγκια που πηγαίναν στη φωλιά τους. Έτσι μιλήσαμε για τα μυρμήγκια, τους σκαντζόχοιρους, τις αρκούδες, τα σαλιγκάρια, τα ρακούν, τους σκίουρους και άλλα πολλά ζώα. Διαβάσαμε το παραμύθι “Άουτς”, το οποίο και δραματοποιήσαμε, και μιλάει για έναν σκαντζόχοιρο που ετοιμάζει τη φωλιά του, ώστε να κοιμηθεί εκεί το χειμώνα. Επίσης διαβάσαμε το μύθο του Αισώπου “Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας”, αναπαραστήσαμε τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και μάθαμε το τραγούδι “Μια αρκούδα καφέ”. Επιπλέον τραγουδήσαμε και αναπαραστήσαμε με κινήσεις το “παιχνιδοτράγουδο” “Θα πάω για αρκούδες”, το οποίο ξετρέλανε τα παιδιά. Μετά βάλαμε τις σχετικές με αυτό το “παιχνιδοτράγουδο” εικόνες σε σειρά και τις αριθμήσαμε. Ακόμα φτιάξαμε μια μάσκα αρκούδα και κάναμε πολλές ασκήσεις προγραφής.

Την επόμενη βδομάδα μιλήσαμε για τους δεινόσαυρους, με αφορμή ένα μεγάλο  παζλ που έχουμε στην τάξη μας, το οποίο και συναρμολογήσαμε. Έπειτα, κάναμε πολλές δραστηριότητες μαθηματικών που είχαν σχέση με τις έννοιες μεγάλο-μικρό, βαρύ-ελαφρύ, κοντό-ψηλό. Με σκοπό να γίνουν κατανοητές αυτές οι έννοιες, συγκρίναμε το ύψος μας, το μέγεθος του αποτυπώματος του χεριού μας, καθώς επίσης ζυγίσαμε διάφορα αντικείμενα της τάξης για να δούμε πoιο είναι πιο βαρύ. Ταξινομήσαμε τα κόκαλα των δεινοσαύρων ανάλογα με το μέγεθός τους, φτιάξαμε κατασκευή με χάρτινα πιάτα, διπλόδοκους και στεγόσαυρους και διακοσμήσαμε το ταμπλό με αυτά τα προϊστορικά ζώα. Τέλος παίξαμε παιχνίδια μνήμης για να μάθουμε καλύτερα τους δεινόσαυρους, και μάθαμε επίσης ένα καινούργιο Αγγλικό τραγούδι το “Τyronnosaurus Rex”.

Πραγματικά δεν χορταίνουμε να μαθαίνουμε πράγματα μέσα από τις δραστηριότητες, τα τραγούδια και τα παραμύθια. Το να βιώνουμε με ποικίλους τρόπους κάθε τι που μαθαίνουμε, είναι ο καλύτερος τρόπος για να το αφομοιώνουμε. Το παιχνίδι, η φαντασία και η μάθηση είναι φίλοι καλοί κι εμείς περνάμε υπέροχα μαζί τους!


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*