Tips για το κρυολόγημα
Ο χιονιάς έκανε για τα καλά την εμφάνισή του και έφερε μαζί του κρυολογήματα, πυρετούλη, βήχα και συναχάκια. Αν είστε από τους τυχερούς, που το παιδάκι του την έχει γλιτώσει, τότε υπάρχουν μερικές συμβουλές για να προστατεύσετε το αγγελούδι σας. Αν πάλι την έχετε “πατήσει” ήδη, τότε σας περιμένουν μερικά tips για να βοηθήσετε το παιδάκι σας, να ανακουφιστεί από τα ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος.
Όσες φορές και αν το πει κανείς, δεν είναι αρκετές “να πλένετε τα χέρια”. Μάθετε στο παιδί σας να πλένει τακτικά τα χέρια του και σε κάθε περίπτωση εξηγήστε του ότι δεν πρέπει να τα βάζει στο στόμα, τα μάτια ή τη μύτη, καθώς έτσι μπορούν άνετα να εισέλθουν ιοί στον οργανισμό του. Ειδικά αν στο σχολείο υπάρχουν παιδάκια με κάποιο κρύωμα, είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται αυτοί οι κανόνες υγιεινής. Κάτι άλλο που βοηθάει είναι να καθαρίζετε τακτικά τη μυτούλα του, να αερίζετε το δωμάτιό του και να φροντίζετε να υπάρχει ισορροπημένη θερμοκρασία στο χώρο. Τέλος, φροντίστε το παιδί σας να τρέφεται σωστά, καθώς οι βιταμίνες θα βοηθήσουν αρκετά στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού του. Μαγικές τροφές -αν και όχι αγαπημένες τον παιδιών- που λειτουργούν σαν ασπίδα απέναντι στο κρύο είναι οι ξηροί καρποί, τα μανιτάρια, το ρόδι, το μπρόκολο και οι φακές.
Αν δυστυχώς το παιδάκι σας δεν απέφυγε το κρύωμα, τότε σίγουρα υπάρχουν πρακτικές που μπορούν το ανακουφίσουν και να το βοηθήσουν να ανακάμψει. Οι σούπες και τα ζεστά είναι άκρως απαραίτητα και αυτό το γνωρίζουν ήδη όλες οι μαμάδες. Επίσης είναι σημαντικό να ενυδατώνετε αρκετά το παιδί σας. Ένας τρόπος για να μπορέσει να ανοίξει κάπως η μυτούλα του είναι να κάνει ένα ζεστό μπάνιο με υδρατμούς. Ιδιαίτερα ανακουφιστικό είναι όταν του κάνετε εντριβές ή όταν βάζετε μια υγρή πετσετούλα στο μέτωπο του, που τραβάει κάπως την κάψα του πυρετού. Αυτό που βοηθά ιδιαίτερα είναι να καθαρίζετε τη μυτούλα του όσο συχνά χρειάζεται με ειδικά σκευάσματα φυσιολογικού ορού, τα οποία έχουν πλέον εξελιχθεί ώστε να κάνουν τον καθαρισμό πιο εύκολο και αποδοτικό. Πάνω απ’ όλα αυτό που βοηθάει στη γρήγορη ανάκαμψη είναι η ξεκούραση και ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος, τον οποίο μπορείτε να του τον εξασφαλίσετε με κάποιες από τις παραπάνω συμβουλές.
Οι μέρες μέχρι να περάσει το κρύωμα είναι πράγματι κουραστικές και σίγουρα είναι αρκετά δυσάρεστο να βλέπετε το παιδί σας να ταλαιπωρείται, ωστόσο θα περάσουν και θα το δείτε πάλι μέσα στην ενέργεια και τη χαρά. Όσα σπιτικά γιατροσόφια κι αν υπάρχουν, αυτό που έχει σημασία είναι να παρακολουθείτε την εξέλιξη των συμπτωμάτων του παιδιού σας και να είστε σε επαφή με τον γιατρό του, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει όπως πρέπει. Υπομονή σε όλες τις μανούλες και τους μπαμπάδες και μην παραλείπετε να φροντίσετε κι εσείς τον εαυτό σας, για να μπορείτε να είστε σε θέση να βοηθήσετε και το παιδάκι σας.