Τα κάλαντα: Ιστορίες και αναμνήσεις

800px-Lytras_Nikiforos_Carols

Βρισκόμαστε προπαραμονή των Χριστουγέννων και φυσικά το θέμα μας δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τα κάλαντα! Πόσοι από εμάς δεν θυμόμαστε τα παιδικά μας χρόνια, όταν ξυπνούσαμε από τα άγρια χαράματα, φορούσαμε τα πιο ζεστά μας ρούχα και δεν κρατιόμαστε μέχρι να φτάσουμε στο προκαθορισμένο σημείο όπου είχαμε δώσει ραντεβού με την παρέα μας, ώστε να πάρουμε τις ρούγες και αρχίσουμε να λέμε τα κάλαντα;!

Αυτή είναι μία από τις πιο ευτυχισμένες αναμνήσεις κάθε παιδιού. Όλοι μας θυμόμαστε τα πειράγματα, τις ατελείωτες ώρες στους δρόμους – που τότε δεν μας κούραζε τίποτα-, τις μαντεψιές που κάναμε για το φιλοδώρημα που θα μας έδιναν σε κάθε σπίτι και τέλος την ανυπομονησία για τη μοιρασιά, καθώς αυτό σήμαινε ότι θα μπορούσαμε να πάμε με αυτά τα χρήματα να αγοράσουμε μικρά δωράκια για την οικογένειά μας και κάτι για εμάς.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν το έθιμο αυτό θα μένει ζωντανό και θα περνάει από γενιά σε γενιά ειδικά αν αναλογιστούμε πόσους αιώνες επιζεί ήδη. Τα κάλαντα έχουν τις ρίζες τους στους Βυζαντινούς χρόνους και τις Καλένδες του Ιανουαρίου, κάτι που μαρτυρά ακόμα και η χρήση τις καθαρεύουσας. Το τελετουργικό είναι πάντα το ίδιο, ο χαιρετισμός προς τους νοικοκύρηδες, οι οποίοι δίνουν το “πράσινο φως” για να συνεχίσουν τα παιδιά με την ψαλμωδία των καλάντων και τέλος οι ευχές που συνοδεύονται με ένα φιλοδώρημα, που κάποτε ήταν κάποιο καλούδι, ενώ πλέον είναι κάποιο συμβολικό χρηματικό ποσό. Τα κάλαντα έχουν επίσης αρκετά τοπικό χαρακτήρα κι έτσι στα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, για παράδειγμα, συναντάμε πάνω από τριάντα παραλλαγές!

Τα πιο δημοφιλή κάλαντα είναι αυτά των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιάς, ωστόσο υπάρχουν φυσικά και τα κάλαντα των Φώτων. Απαραίτητος εξοπλισμός δεν είναι άλλος από το σιδερένιο τριγωνάκι, το οποίο συνοδεύει τις παιδικές φωνούλες. Μπορεί οι καιροί να έχουν αλλάξει και για κάποιους να έχουν γίνει πιο “επικίνδυνοι”, ωστόσο αξίζει να δώσουμε στα παιδιά μας τη χαρά να ξεχυθούν στους δρόμους και να γεμίσουν χαρά τους γύρω τους. Τα κάλαντα των γιορτών είναι ένα έθιμο που αγαπάμε και αξίζει να το κρατήσουμε ζωντανό!

Δώστε λοιπόν στο παιδάκι σας ένα τριγωνάκι, πείτε του να “φορέσει” το πιο ακαταμάχητο χαμόγελό του και να μην διστάσει στιγμή να ρωτήσει “να τα πούμε;”… Να τα πουν και να κάνουν όλους μας να χαμογελάσουμε!


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*