Τα συναισθήματα… ενός αρλεκίνου

arlekinos2

Όπως έχετε καταλάβει, οι απόκριες μας έχουν δώσει ερέθισμα για πληθώρα δραστηριοτήτων στον παιδικό σταθμό μας. Φροντίζουμε, όμως, να συνδυάζουμε τις αγαπημένες κατασκευές των παιδιών με μουσική και όχι μόνο.

arlekinos

Την περασμένη εβδομάδα ακούσαμε το τραγούδι “Ένας παλιάτσος είμαι εγώ”, το οποίο αναφέρεται και σε κάποια συναισθήματα του παλιάτσου. Με αφορμή αυτό το τραγούδι καταγράψαμε τα όσα είπαν τα παιδιά για τα συναισθήματα του παλιάτσου, συνδυάζοντας έτσι τη δραστηριότητα γραφής με τη συναισθηματική αγωγή. Ρώτησαμε, λοιπόν, τα παιδιά γιατί μπορεί να κλαίει, να γελάει και να πονάει ο παλιατσος. Παρακάτω θα δείτε μερικές από τις απαντήσεις που μας έδωσαν τα παιδάκια μας, για τον αγαπημένο μας παλιάτσο:

Ο παλίατσος κλαίει, γιατί δεν τον παίζουν οι φίλοι του/ γιατί του λείπουν οι γονεις του/ γιατι του πήραν το παιχνίδι του/ γιατί έφυγε απο την πόλη του και πήγε σε μια άλλη. Ο παλιάτσος γελά, γιατί παίζει με τους φίλους του/ όταν έχει φίλους/ όταν του κάνουν αστέια. Ο παλιάτσος πονά όταν είναι άρρωστος/ όταν χτυπάει/ όταν τον πειράζουν και πολλά άλλα.

Την παρακάτω δραστηριότητα την συνδυάσαμε με την ανάγνωση της ιστορίας του αρλεκίνου, η οποία επίσης μιλά για τα συναισθήματα, ενώ είδαμε πίνακες με κλοόυν που εκφράζουν διάφορα συναισθήματα. Με τα παιδιά είχαμε διδαχθεί ήδη τα συναισθήματα τον Νοέμβρη κι αυτή ήταν η ιδανική ευκαιρία, έτσι ώστε να κατανοήσουν πως να εκφράζουν, να ονοματίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, καθώς επίσης και το πως να καταλαβαίνουν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.

Ο συνδυασμός δραστηριοτήτων είναι ο κατάλληλος τρόπος για την ολοκληρωμένη αντίληψη μιας ιδέας ή μιας έννοιας, καθώς δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να περάσουν την πληροφορία από πολλαπλά κανάλια κατανόησης. Μπορεί οι απόκριες να είναι ταυτισμένες με τη διασκέδαση και το παιχνίδι, στον Όμορφο Κόσμο του Παιδιού όμως τις συνδυάζουμε και με τη μάθηση και περνάμε τέλεια!

Ιωάννα Κοσμά, παιδαγωγός


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*