Σχολική ζωή μετά γυμναστικής!

going-to-school

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί» μας έλεγαν οι παλαιότεροι τονίζοντας την αλληλεπίδραση των πνευματικών και σωματικών λειτουργιών μας στην υγεία. Πόσο σημαντικό είναι να γυμνάζεται το παιδί μας, για να έχει μια σωστή στάση το κορμί του;

Η σωστή στάση του σώματος είναι αυτή κατά την οποία τα διαφορετικά τμήματα του σώματος μας ισορροπούν χαλαρά και φυσικά το ένα πάνω στο άλλο, σαν μια νοητή γραμμή που ενώνει τον άξονα μας: το αυτί, τον ώμο, το ισχίο, το γόνατο και καταλήγει στο μέσο της πτέρνας.

Η καλή στάση του σώματος είναι απαραίτητη ως βάση για την καλή λειτουργία του οργανισμού, η οποία θα δώσει με τη σειρά της στο παιδί τη σταθερότητα που χρειάζεται για να εκτελέσει μια δραστηριότητα πιο αποτελεσματικά και πιο συγκεντρωμένα.

Η καθημερινότητα, όμως, επιτάσσει στους μαθητές να περνούν την περισσότερη ώρα της σχολικής ημέρας καθισμένοι στο θρανίο, καθώς επίσης και να κουβαλούν πάντα το υπερβολικό βάρος των βιβλίων, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα πόνου στην πλάτη. Το πρόβλημα μπορεί να γίνει εντονότερο στις περιπτώσεις που το υπερβολικό βάρος είναι άνισα κατανεμημένο, όπως συμβαίνει όταν η σχολική τσάντα φοριέται στον ένα ώμο.

Η κακή στάση του σώματος δυστυχώς, εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, είναι δυνατό να οδηγήσει σε παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης, όπως σκολίωση, κύφωση, λόρδωση, οι οποίες συνοδεύονται από πόνο, δυσφορία ή κακή εξωτερική εμφάνιση, και ακολουθούν το παιδί μετέπειτα στην εφηβική, αλλά και την ενήλικη ζωή του.

Αν και υπάρχουν υποστηρικτές ότι αυτού του είδους οι παθήσεις έχουν γενετική προδιάθεση, η διδασκαλία της καλής στάσης ως συνήθεια από νωρίς στη ζωή ενός παιδιού, μπορεί να μεταδοθεί με την γυμναστική καθώς και με άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες που έχουν ως επίκεντρο την άθληση. Η άσκηση ως σύμμαχος σε αυτές τις παθήσεις, με ένα σωστό ασκησιολόγιο, πρέπει γίνει μέρος της καθημερινότητας των παιδιών μας.

Τα παιδιά σήμερα είναι υποκινητικά. Τα πολλά μαθήματα και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές τα καθηλώνουν στην καρέκλα. Η καθιστική ζωή αδρανοποιεί το μυϊκό σύστημα, μειώνοντας την αντοχή του. Γι’ αυτό η προσοχή της σωστής στάσης του σώματος, σε όλες τις φάσεις της καθημερινότητας κατά την ανάπτυξη του παιδιού, είναι αναμφισβήτητα μεγάλης σημασίας και όπως τονίζουν οι ειδικοί… η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*