Πώς να μάθετε κολύμπι στο παιδί

paralia

Ο Ιούνιος  μας αποχαιρετά σήμερα και ήδη οι περισσότεροι έχουν κάνει έστω μια εξόρμηση στην παραλία, ενώ αρκετοί προετοιμάζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Το καλοκαιράκι είναι ιδανική εποχή καθώς οι γονείς και τα παιδιά απολαμβάνουν περισσότερο χρόνο μαζί, επιδιδόμενοι σε κοινές δραστηριότητες. Μία από αυτές είναι φυσικά το κολύμπι στη θάλασσα.

Τα παιδιά ξεκινούν ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής τους να μπαίνουν στο νερό στην αγκαλιά των γονιών τους, ποιος είναι όμως ο πιο σωστός τρόπος για να δείτε το παιδί σας να «μεταμορφώνεται» σε δελφινάκι;

Αυτή η διαδικασία δεν είναι απλή και δεν είναι κάτι που συμβαίνει με μία μόνο επίσκεψη στη θάλασσα. Το να αποχωριστεί το παιδί βοηθήματα, όπως τα μπρατσάκια, είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο, υπομονή, κατάλληλες συνθήκες και εμπιστοσύνη. Η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί να κάνει απόπειρες να κολυμπήσει χωρίς βοηθήματα είναι περίπου τα τέσσερα έτη. Πως όμως θα πρέπει να γίνει η αρχή;

Καταρχάς, οι πρώτες απόπειρες καλό είναι να γίνουν σε μια παραλία όπου τα νερά είναι ρηχά, χωρίς φύκια στο βυθό που μπορεί να τρομάζουν το παιδί, με ιδανικές συνθήκες, χωρίς κύμα και άνεμο δηλαδή. Το επόμενο και πολύ σημαντικό βήμα είναι να μάθει το παιδί να εκπνέει μέσα στο νερό, βγάζοντας μπουρμπουλήθρες. Στην αρχή, το πιο πιθανό είναι να φοβάται να βάλει το κεφάλι κάτω από το νερό, έτσι μπορείτε να ξεκινήσετε δείχνοντάς του πώς να βάλει μόνο το πρόσωπο και να εκπνεύσει και στη συνέχεια πώς να βουτήξει το κεφάλι. Κάντε το εσείς πρώτα και αφήστε το να σας μιμηθεί μόνο όταν νιώσει άνετα.

Το κολύμπι είναι μια σύνθετη διαδικασία, που απαιτεί τον συγχρονισμό διαφόρων διαδικασιών, συνεπώς μη σας φανεί περίεργο αν χρειαστείτε πολλές ημέρες εξάσκησης για να καταφέρει το παιδί να κολυμπήσει μόνο. Αφού αναφέραμε κι αυτό, πάμε στο επόμενο βήμα, που είναι να του δείξετε αρχικά πως μπορεί να επιπλεύσει. Βάλτε το να ξαπλώσει ανάσκελα με τα χέρια σας από κάτω του κι εξηγήστε του ότι σιγά σιγά θα τα βγάλετε αλλά θα τα έχετε ακριβώς από κάτω του, οπότε να χαλαρώσει και να νιώσει άνετα, καθώς δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα. Αφού διαπιστώσει κι από μόνο του ότι αυτό είναι εφικτό, θα προχωρήσετε δείχνοντας του πως μπορεί σιγά-σιγά να επιπλέει και να κολυμπά ταυτόχρονα.

Ξεκινάμε από τα πόδια. Ο καλύτερος τρόπος είναι να δοκιμάσει να έρθει, στα ρηχά πάντα, κολυμπώντας προς εσάς με τη βοήθεια σανίδας. Προσοχή μην απομακρύνεστε καθώς έρχεται, έτσι ώστε να πάει όλο και πιο μακριά, καθώς μπορεί να κουραστεί, να φοβηθεί και να νιώσει ανασφάλεια. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη και να μη βγει το παιδί από το όριο που το ίδιο νιώθει ασφαλές, καθώς ήδη κάνει ένα μεγάλο βήμα. Για την εν λόγω άσκηση μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε το λεγόμενο «μακαρόνι» ή τη ζώνη με τα τουβλάκια. Όσο περνά ο καιρός το μακαρόνι μπορεί να μικραίνει ή να βγάζετε τουβλάκια από τη ζώνη, μέχρι να καταφέρει να επιπλέει εντελώς μόνο του το παιδί.

Ο συντονισμός των χεριών είναι ο πιο δύσκολος και έρχεται σταδιακά. Μπορείτε ενώ πατάει να του δείχνετε ασκήσεις για τα χέρια ή κρατώντας το να το ενθαρρύνεται να κάνει «χεριές». Στη συνέχεια μπορείτε, ενώ κάθεται ο ένας γονιός απέναντι στον άλλο σε μικρή απόσταση, να το ενθαρρύνετε να κολυμπήσει από τον ένα στον άλλο. Το σημαντικό είναι να καταφέρει να διανύσει τη διαδρομή ακόμα και αν δε το κάνει με τον πλέον σωστό τρόπο. Μην επιχειρήσετε αμέσως να το διορθώσετε, αφήστε το να το χαρεί και σιγά-σιγά σαν παιχνίδι να του διδάξετε όλο και περισσότερα πράγματα ώστε να κολυμπά σωστά.

Είναι σημαντικό το παιδί να είναι πάντα υπό την επίβλεψή σας, ακόμα κι αν έχει μάθει να κολυμπά σωστά. Επίσης, μη το αφήνετε να κολυμπά πολύ με τα βατραχοπέδιλα, αφενός γιατί μετά χωρίς αυτά θα νιώθει λιγότερο άνετα, αφετέρου γιατί μπορεί να ξανοιχτεί πιο εύκολα στα βαθιά χωρίς εσείς να το καταλάβετε άμεσα. Γενικά προσπαθήστε να είστε άνετοι με την ενασχόλησή του με το κολύμπι, ώστε να μη το πάρει από φόβο λόγω των αντιδράσεών σας. Να είστε, ωστόσο, πάντα σε επιφυλακή. Μην το πιέσετε για οτιδήποτε, κάντε το να μοιάζει με παιχνίδι, πείτε του πως μάθατε εσείς να κολυμπάτε και μετά επιδοθείτε σε φοβερές βουτιές που θα του μείνουν αξέχαστες, περνώντας ένα καλοκαίρι που θα του δημιουργήσει τις καλύτερες αναμνήσεις!


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*