Προσέξτε το σαν τα μάτια σας…

20150513_091324

Ο ήλιος λάμπει δυνατός πάνω από τη χώρα μας, πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή να φορέσουμε στο παιδί μας γυαλιά ηλίου; Οι ειδικοί λένε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε τα γυαλιά ηλίου ήδη από την ηλικία των 6 μηνών.

Τα μάτια των παιδιών είναι πολύ πιο ευαίσθητα από των ενηλίκων και λόγω του παιχνιδιού και των γενικών δραστηριοτήτων τους, βρίσκονται πολύ πιο εκτεθειμένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι την ηλικία των 18 ετών τα μάτια ενός ανθρώπου έχουν ήδη εκτεθεί στο μισό του συνολικού ύψους της ακτινοβολία που εκτίθεται κανείς σε όλη τη διάρκεια της ζωής του!

Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία λειτουργεί αθροιστικά και συγκεκριμένα η UV ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον αμφιβληστροειδή και τον φακό του ματιού, οδηγώντας σε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη. Επίσης μελέτες συνδέουν την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία με την αύξηση του οφθαλμικού βολβού και κατά συνέπεια με την εμφάνιση μυωπίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και για την αποτροπή εμφάνισης παροδικών φλεγμονών πρέπει να προστατεύετε τα ματάκια του παιδιού σας εφοδιάζοντάς το με καπέλο και γυαλιά ηλίου ειδικά για παιδιά. Είναι σημαντικό τα γυαλιά του παιδιού σας να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, διαφορετικά η χρήση προϊόντων χαμηλής ποιότητας μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα. Τι πρέπει να ξέρετε:

  1. Τα γυαλιά θα πρέπει να έχουν φακούς με πλήρη απορρόφηση της UVA και UVB ακτινοβολίας [: UV 400, CE, British Standard (BS EN 1836:1997 ή το πιο πρόσφατο BS EN1835:2005), κατηγορία 3] .
  2. Τα γυαλιά του παιδιού σας θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στη θραύση, καθώς θα πρέπει να το συντροφεύουν με ασφάλεια στις δραστηριότητές του. Επιλέξτε οργανικούς φακούς (polycarbonate), που ενδείκνυνται για την περίπτωση.
  3. Είναι σημαντικό ο σκελετός να εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο του παιδιού σας, χωρίς να είναι σφιχτός αλλά άνετος και να στέκεται ψηλά στη μυτούλα του.
  4. Καλό θα είναι κάθε δύο με δυόμισι χρόνια να αγοράζετε καινούρια γυαλιά στο παιδί σας, καθώς οι φακοί φθείρονται με τον καιρό.
  5. Επιλέξτε παιχνιδιάρικους σκελετούς, ακόμα και μαζί με το παιδί σας, καθώς έτσι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να δεχτεί να τα φορέσει.
  6. Μετά την ηλικία του 1 έτους, μπορεί να δείτε δυσαρέσκεια από το παιδί σας και άρνηση να φορέσει τα γυαλιά του. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να λειτουργήσετε σαν πρότυπο, καθώς μέσω της μίμησης μπορεί το παιδί σας να πεισθεί πιο εύκολα να φορέσει τα γυαλιά του.

Όσο σημαντικός είναι ο ήλιος για την υγιή ανάπτυξη ενός ανθρώπου τόσο βλαβερός μπορεί να γίνει, αν δεν λάβουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις. Προστατέψτε το παιδί σας, όπως πρέπει, κι αφήστε το να χαρεί τις ευεργετικές του ιδιότητες χωρίς άγχος και περιορισμούς. Μην ξεχνάτε, summertime and the livin’ is easy!


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*