Πείτε αντίο στην πάνα!

omorfos-cosmos-paidikos-stathmos-0504a

Μία από τις πιο δύσκολες αποστολές για έναν γονιό είναι να βοηθήσει το παιδί του να αποχωριστεί στην πάνα του. Η επιχείρηση «αντίο πάνα» προϋποθέτει επιμονή, υπομονή, κατανόηση και σωστό timing.

Μη βιάζεστε να βάλετε το παιδί στη διαδικασία αυτή. Ο λόγος είναι ότι ένα μωρό ηλικίας ενός έτους δεν έχει μάθει καλά καλά να ελέγχει τους μύες του, οπότε είναι ανώφελο να το βάλετε σε μια τέτοια διαδικασία.  Καλό θα είναι να περιμένετε να γίνει 18 μηνών, ακόμα και δύο ετών, έτσι ώστε να μπείτε πιο εντατικά στην φάση της εκμάθησης. Κάτι που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι είναι έτοιμο να μπει στην όλη διαδικασία, είναι όταν βλέπετε ότι όταν λερώνεται, καταλαβαίνει ότι κάτι πάει «λάθος» και κοιτά την πάνα του, την τραβάει ή σας ζητά να το αλλάξετε.

Για να γίνει η διαδικασία κατά τι πιο εύκολη κάντε το όσο είναι ακόμα καλοκαίρι. Το παιδί τώρα μπορεί να κυκλοφορεί γυμνό από τη μέση και κάτω ή έστω μόνο με το εσώρουχό του ή κάποιο χαλαρό ρούχο που βγαίνει εύκολα. Για να μάθει το γιογιό πρέπει οπωσδήποτε να βγάλετε την πάνα κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Ατυχήματα» θα συμβούν, οπότε εφοδιαστείτε με υγρά μαντιλάκια και αρκετή υπομονή και σε καμία περίπτωση μην επιπλήττετε το παιδί σας.

Πάρτε του ένα γιογιό παιχνιδιάρικο, που θα το εμπνεύσει να κάτσει άνετα ή ακόμα καλύτερα διαλέξτε το μαζί. Κυκλοφορούν πολλά και πολύ ευφάνταστα στην αγορά, οπότε επιστρατεύστε τα, βάλτε τα στον χώρο που περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ή χρησιμοποιείστε παραπάνω από ένα. Καλό είναι όταν τα κάνει να βλέπει κι εσάς να κάνετε δήθεν την ανάγκη σας στη λεκάνη, έτσι ώστε να κατανοήσει καλύτερα την όλη διαδικασία.

Αν το παιδί σας μιλάει, τότε θα είναι μια πιο εύκολη διαδικασία. Αν δεν μιλάει θα είναι λιγάκι πιο δύσκολο αλλά και πάλι θα βρει τον τρόπο να εκφραστεί με χειρονομίες. Σε κάθε περίπτωση μιλήστε του και εξηγήστε του όσο μπορείτε περί τίνος πρόκειται. Ο αποχωρισμός της πάνας είναι απολύτως απαραίτητος αν ετοιμάζεστε να το στείλετε στον παιδικό σταθμό από τη νέα σεζόν και μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για το πρώτο του βήμα προς την ανεξαρτησία!


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*