Πασχαλινά έθιμα για εποικοδομητικές δραστηριότητες

pasxalinakalathakia2

Το Πάσχα είναι από τις αγαπημένες γιορτές των παιδιών. Κι αυτό ισχύει είτε γιατί είναι μια καλή ευκαιρία για εκδρομή ή ταξίδι στο χωριό με τους παππούδες, είτε γιατί λαμβάνουν χώρα όλα αυτά τα έθιμα που είναι ιδιαίτερα και βγάζουν τα παιδιά από τη ρουτίνα τους.

Τα έθιμα που έχουμε στην Ελλάδα το Πάσχα είναι πολλά και διάφορα και μπορείτε να τα εκμεταλλευτείτε, έτσι ώστε να περάσετε εποικοδομητικά το χρόνο με το παιδί σας. Καταρχάς, σήμερα Μεγάλη Πέμπτη είναι η ημέρα που βάφουμε τα πασχαλινά αβγά. Εφοδιαστείτε με γάντια, ποδιές κι ένα πλαστικό μουσαμά, έτσι ώστε να προφυλαχθείτε από το χρώμα. Επιλέξτε μη τοξικές βαφές ή ακόμα μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας φυσικές βαφές. Επιστρατεύστε τον κουρκουμά για κίτρινο χρώμα, τα παντζάρια για κόκκινο και το μωβ λάχανο για μπλε-μωβ αβγά. Επίσης, μπορείτε να μαζέψετε φυλλαράκια, τα οποία τοποθετώντας τα πάνω στο αβγό και σταθεροποιώντας τα με μια νάιλον κάλτσα δεμένη γύρω από το αβγό, θα σας χαρίσουν το αποτύπωμά τους! Επίσης μπορείτε να πάρετε χαλκομανίες, για να τις κολλήσει το παιδί επάνω στα αβγά ή μπορείτε να αφήσετε κάποια αβγά λευκά για να τα ζωγραφίσει με τους μαρκαδόρους του, όπως εκείνο επιθυμεί.

Κάτι ακόμα που μπορείτε να κάνετε με το παιδάκι σας είναι να φτιάξετε τσουρέκια και κουλουράκια πασχαλινά. Όταν το παιδί μπαίνει στην κουζίνα με τον γονιό η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ ευχάριστη και για τους δύο. Βάλτε το παιδί σας να σας βοηθήσει να προσθέσετε τα υλικά, αφήστε το να ζυμώσει και να πλάσει τα κουλουράκια και ενθαρρύνετε το να φτιάξει ένα καλαθάκι με κουλουράκια και διάφορα στολιδάκια για να το δώσετε στη γιαγιά και τον παππού.

Φέτος, μιας και το Πάσχα συμπίπτει με την Πρωτομαγιά, έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε με την οικογένεια στην εξοχή και να φτιάξετε το Μαγιάτικο στεφάνι που θα στολίσει το μπαλκόνι ή την πόρτα του σπιτιού σας. Πρόκειται για μια πολύ διασκεδαστική διαδικασία, που θα απολαύσετε όλοι. Αν όμως το παιδί έχει κάποια αλλεργία, ενδεχομένως θα ήταν καλύτερο να το αποφύγετε, για ευνόητους λόγους.

Ακόμα και η παρακολούθηση της λειτουργίας σε μια εκκλησία, μια βόλτα στους επιταφίους της Πλάκας -αν μείνετε στην Αθήνα- ή η παρατήρηση των βεγγαλικών που θα πέφτουν βροχή, είναι πράγματα που μπορεί να κάνουν το παιδί ιδιαίτερα χαρούμενο. Ειδικά αν βρίσκεστε σε κάποιο χωριό ή νησί, όπου υπάρχουν ιδιαίτερα έθιμα, οι ημέρες αυτές αποκτούν άλλο χρώμα και υφή και μπορούν να κάνουν ένα παιδί να τις απολαύσει με την καρδιά του!


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*