Παιδί και βιβλίο

children-studying-670663_960_720

Τι είναι το βιβλίο για τον καθένα μας; Μια συντροφιά, ένας φίλος, ένας τρόπος να χαλαρώνουμε και ο πιο φθηνός τρόπος να ταξιδεύουμε με άρμα τη φαντασία. Το βιβλίο για ένα παιδί είναι όλα αυτά κι ακόμα παραπάνω. Ο καλύτερος τρόπος για να αγαπήσει ένα παιδί το διάβασμα και να το υιοθετήσει σαν μέρος της καθημερινότητάς του είναι βλέποντας εσάς να διαβάζετε και όντας περιτριγυρισμένο από βιβλία, εφημερίδες ή περιοδικά. Έτσι το παιδί μεγαλώνει σε ένα οικείο περιβάλλον, όπου το διάβασμα φαντάζει σαν μια δραστηριότητα που βγαίνει φυσικά και όχι σαν κάτι που του επιβάλλεται από τον δάσκαλο ή τον γονιό.

Πως όμως ωφελεί το διάβασμα το παιδί;

Μπαίνοντας στη διαδικασία να διαβάζετε εσείς στο παιδί σας ενισχύεται η ακουστική του ικανότητα, αυξάνεται η συγκέντρωσή του, εκτίθεται σε όλο και περισσότερες και πιο πολύπλοκες λέξεις, ενώ, με τη βοήθεια των εικόνων, μαθαίνει να αντλεί πληροφορίες τόσο από τα ακουστικά όσο και από τα οπτικά ερεθίσματα. Το βιβλίο βοηθά ένα παιδί να κατανοεί καλύτερα λέξεις και έννοιες και ενισχύει τη φαντασία του, κάτι που το βοηθάει γενικότερα στην ανάπτυξή του.

Ήδη από τη στιγμή που ένα παιδί διανύει τους πρώτους μήνες της ζωής του, αξίζει να περνάτε χρόνο διαβάζοντάς του τα ανάλογα βιβλία για την ηλικία του. Στην αρχή θα είναι πιο δύσκολο να τραβήξετε την προσοχή του, η συγκέντρωση του θα αποσπάτε πιο εύκολα, ύστερα οι εικόνες και οι ήχοι των προνηπιακών βιβλίων θα κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αλλά ήδη από την ηλικία 1-2 ετών θα μπορεί να δείχνει τις εικόνες που κατονομάζετε και να συγκεντρώνεται σε απλές και μικρές ιστοριούλες. Σε ηλικία 2-3 ετών η κατανόηση του βιβλίου ως αντικειμένου θα γίνει μεγαλύτερη και θα μπορεί να συγκεντρωθεί σε μια ιστορία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (5-15 λεπτά), ζητώντας σας να του επαναλάβετε κάποια ιστορία που του άρεσε ιδιαίτερα.

Όταν το παιδί συμπληρώσει τα 4 έτη αναγνωρίζει γνωστά λογότυπα, αντιλαμβάνεται τα όρια των λέξεων μέσα στο κείμενο κι ενδεχομένως να συμπληρώνει κομμάτια της ιστορίας, που έχει απομνημονεύσει. Από τα 5 και μετά το παιδί κατονομάζει γράμματα και αριθμούς και αντιλαμβάνεται τον ήχο που αντιστοιχεί στα αντίστοιχα γράμματα, ενώ είναι σε θέση να διαβάσει μέσω οπτικής αναγνώρισης λέξεις που του είναι οικείες.

Αν όλα αυτά τα χρόνια έχετε βάλει το παιδί στη διαδικασία αυτή, φέρνοντας το σε επαφή με το βιβλίο, μεγαλώνοντας έχει περισσότερες πιθανότητες να αγαπήσει το διάβασμα, αναζητώντας όλο και περισσότερο τη συντροφιά ενός βιβλίου. Το βιβλίο μπορεί να κρατήσει ένα παιδί συγκεντρωμένο και ήρεμο, σε σύγκριση με τα διαφόρων ειδών βίντεο που κυκλοφορούν, τα οποία μπορεί μεν να τραβούν την προσοχή του παιδιού, ωστόσο μπορεί να αυξήσουν τη νευρικότητά του και να μειώσουν την κοινωνικότητά του.

Όσο πιο νωρίς έρθει το παιδί σε επαφή με την ανάγνωση, τόσο το καλύτερο. Το βιβλίο μπορεί να γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο για το παιδί κι ένα ισχυρό εφόδιο για την ανάπτυξή του. Δώστε του, λοιπόν, την ευκαιρία να πετάξει σε ένα κόσμο δίχως όρια, εκεί που η φαντασία του θα το οδηγήσει και δείτε το παιδί σας να ανοίγει διάπλατα τους ορίζοντές του.


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*