Παιδί και Θέατρο

"The Little Prince", presented by Harmony Theatre Company and School at Rarig Proscenium. Photo: Dave Stagner.

“The Little Prince”, presented by Harmony Theatre Company and School at Rarig Proscenium. Photo: Dave Stagner.

 

Η ευεργετική επίδραση του θεάτρου στο παιδί είναι αποδεδειγμένη εδώ και χρόνια. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, ότι τα σχολεία, ή ακόμα και τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί, έχουν εντάξει στο πρόγραμμα των εκδρομών τους τις θεατρικές παραστάσεις. Μπορεί, λοιπόν, η παρακολούθηση κάποιας θεατρικής παράστασης από το παιδί να φαντάζει αυτονόητη, αξίζει όμως να δούμε ποια είναι τα οφέλη που αποκομίζει ένα παιδί από τη δραστηριότητα αυτή!

Πρώτο και κύριο το παιδί ψυχαγωγείται και μέσα από τα διάφορα οπτικά ερεθίσματα αφήνει τη φαντασία του ελεύθερη. Η φαντασία είναι ένα μαγικό άρμα, το οποίο βοηθά το παιδί να αναπτύξει την ίδια του τη σκέψη και όταν μάλιστα τροφοδοτείται από σωστά ερεθίσματα, η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ εποικοδομητική.

Το παιδί παρακολουθώντας θέατρο λαμβάνει γλωσσικά ερεθίσματα και ιδέες που το βοηθούν να αναπτύξει το λεξιλόγιό του, την αντίληψη και τις γνώσεις του. Όταν οι λέξεις «παντρεύονται» με τη δράση και τη γλώσσα του σώματος προσλαμβάνονται πιο εύκολα από το παιδί, που παράλληλα εκείνη τη στιγμή είναι ανοιχτό και εξοικειώνεται και με τα δύο.

Η παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης από το παιδί βοηθά και στην κοινωνικοποίησή του. Αφενός είναι μια δραστηριότητα που μοιράζεται με άλλους και για την οποία μετά μπορεί να συζητήσει με τους γονείς ή τους συμμαθητές του, αφετέρου κατανοεί τη συγκεκριμένη κοινωνική συνθήκη, που απαιτεί την προσοχή και τον σεβασμό του για να έρθει σε πέρας. Έτσι το παιδί συγκεντρώνεται, ηρεμεί και παρακολουθεί τη θεατρική παράσταση, όπως θα έκανε κι ένας μεγάλος.

Συνεπώς, η αξία της παρακολούθησης μιας θεατρικής παράστασης από ένα παιδί, και μάλιστα μιας παράστασης με ιδιαίτερα διδάγματα, είναι πολύ μεγάλη. Οι αξίες που μπορεί να απορροφήσει ένα παιδί από μια καλή θεατρική παράσταση είναι σημαντικές και μάλιστα ο τρόπος που θα αφομοιωθούν από το παιδί είναι πολύ πιο αποτελεσματικός απ’ ότι αν προσπαθούσε ένας γονιός να περάσει με τα λόγια τα ίδια διδάγματα στο παιδί. Έτσι, λοιπόν, δώστε μια ευκαιρία στο θέατρο κι αν ξεκλέψετε λίγο χρόνο, περάστε τον πηγαίνοντας με το παιδί σας σε μια παράσταση. Το σίγουρο είναι, ότι θα το διασκεδάσει με την καρδιά του και ίσως μετά να έχετε πολλά να κουβεντιάσετε μαζί του, αποκτώντας μια αγαπημένη κοινή δραστηριότητα, που θα σας συντροφεύει για χρόνια.


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*