Παιδί και προσαρμογή στο χειμερινό πρόγραμμα

img_2052

Τα σχολεία ξεκινούν κι επίσημα από βδομάδα και γενικά η σεζόν μπαίνει δυναμικά για όλα τα μέλη της οικογένειας! Το ζήτημα είναι ότι μετά από περίπου 3 μήνες διακοπών, είναι κάπως δύσκολο να μπουν τα παιδιά σε πρόγραμμα… Πώς θα καταφέρετε αυτό τον «άθλο»; Με πειθώ, συζήτηση, όρια και ένα καλό reunion, ίσως.

Το παιδί όλο αυτό το διάστημα είχε μάθει να είναι πιο χαλαρό, να κοιμάται πιο αργά, μιας και δεν είχε υποχρεώσεις, και να αφιερώνει πολύ χρόνο στο παιχνίδι και τις λοιπές αγαπημένες του δραστηριότητες. Τώρα, όμως, σιγά-σιγά θα πρέπει να «μαζευτεί» και να μπει ξανά στη ρουτίνα του χειμώνα, καθώς οι αυξημένες απαιτήσεις της χρονιάς, απαιτούν κι ένα πιο σοβαρό προγραμματισμό, για να βγουν χωρίς να εξαντληθεί.

Θα πρέπει, λοιπόν, να βάζετε το παιδί κάθε μέρα όλο και πιο νωρίς για ύπνο. Μη περιμένετε από εκεί που κοιμόταν στις 11, μια μέρα να πέσει στις 9. Θέλει λίγο, λίγο και για να τα καταφέρετε ίσως θα πρέπει το πρωί να βάλετε νωρίς κάποια πράγματα που «πρέπει» να γίνουν, ώστε να ξυπνά πιο νωρίς και να κοιμάται νωρίτερα. Καλό θα είναι να περιορίσετε κάπως και τις ώρες που περνά, για παράδειγμα, μπροστά στην τηλεόραση. Πείτε του πως θα πρέπει να διαλέξει μία αγαπημένη ταινία για να παρακολουθήσει και όχι να χαζεύει άκριτα όλη μέρα. Αν μοιάζει σα μια οικογενειακή δραστηριότητα που μοιράζεται με άλλα μέλη της οικογένειας, ίσως θελήσει περισσότερο να την ακολουθήσει. Είναι προτιμότερο να κανονίσετε τα απογεύματα να πάτε με το παιδί για μια ώρα στην παιδική χαρά, όπου θα παίξει, θα εκτονωθεί και θα κουραστεί, παρά να το αφήνετε με τις ώρες σπίτι να παίζει μόνο του με πιο παθητικά παιχνίδια, καθώς και πιο νευρικό θα είναι και λιγότερο κουρασμένο στο τέλος της ημέρας, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολο να πέσει για ύπνο. Γενικά, αποφύγετε τα γλυκά και γενικά τη ζάχαρη προς το τέλος της ημέρας, καθώς η ενέργειά του θα «χτυπάει κόκκινο».

Το ιδανικό θα είναι να μιλήσετε μαζί του και να του εξηγήσετε, πως όσο πιο απαιτητικό γίνεται το πρόγραμμά του τόσο περισσότερες δυνάμεις θα χρειάζεται για να τα βγάλει πέρα. Οπότε, εξηγείστε του πως όταν το καλοκαίρι η καθημερινότητά του ήταν πιο απλή, ήσασταν κι εσείς αντιστοίχως πιο χαλαροί μαζί του και δεν του χαλούσατε εύκολα χατίρι. Έτσι, λοιπόν, τώρα θα πρέπει να δείξει κατανόηση με την αλλαγή της καθημερινότητάς του. Σίγουρα, δεν θα είναι μια εύκολη κουβέντα, αλλά πάντα αξίζει να εξηγούμε στα παιδιά γιατί τους ζητούμε να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα. Τέλος, σαν μέρος της εισαγωγής στην καθημερινότητά του και σαν επιβράβευση για τη συνεργασία του, ενθαρρύνετέ το να καλέσει λίγους καλούς του φίλους στο σπίτι ένα απόγευμα για να παίξουν, να πουν τα νέα τους μιας και όλο το καλοκαίρι δεν είχαν την ευκαιρία να βρίσκονται όπως πριν. Σίγουρα, το παιδί θα χαρεί πολύ με αυτό το reunion και θα καταλάβει πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο, όπως επίσης και ότι η έναρξη του σχολείου φέρνει και πολλά θετικά, πέρα από τις υποχρεώσεις!


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*