Παιδί και παρακολούθηση βίντεο στο Youtube
Τα τελευταία χρόνια με τη χρήση των κάθε είδους ηλεκτρονικών gadgets, των smartphones και των tablets σε συνδυασμό φυσικά με το ίντερνετ, πολλά έχουν αλλάξει στον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά μας. Όπως, είχαμε πει και σε προηγούμενο blog, ο χρόνος που περνά ένα παιδί μπροστά από την οθόνη ενός tablet πρέπει να είναι περιορισμένος, πέρα από αυτό, όμως, πρέπει να προσέχουμε και τι είναι αυτό που παρακολουθεί το παιδί μας.
Τα περισσότερα παιδιά που περνούν την ώρα τους μπροστά από την οθόνη ενός κινητού ή ενός tablet παρακολουθούν στο Youtube τα αγαπημένα τους παραμύθια. Ωστόσο, η λειτουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας δημιουργεί το εξής ζήτημα: μπορεί εσείς να βρήκατε το βίντεο της Πέππα για να δει το παιδί σας, όμως μετά η playlist συνεχίζει με άλλα βίντεο-προτάσεις που ενδεχομένως να περιέχουν ακατάλληλο περιεχόμενο, το οποίο τις περισσότερες φορές δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό ούτε από το παιδί, ούτε από τον γονέα. Υπάρχουν κινούμενα σχέδια με ήρωες που οπλοφορούν, παιδιά που κάνουν επικίνδυνα πράγματα και στριγκλίζουν μεταξύ τους, ενήλικες ντυμένοι σουπερ ήρωες και άλλα διαδικτυακά σκουπίδια που περνούν τις περισσότερες φορές απαρατήρητα. Πως όμως μπορεί να προφυλαχθεί ένα παιδί από ακατάλληλα βίντεο που προβάλλονται στη συγκεκριμένη πλατφόρμα;
Η πρώτη και άμεση λύση είναι να παρακολουθείτε μαζί του τα βίντεο, καθώς με αυτό τον τρόπο και θα ελέγχετε το πόση ώρα πέρασε το παιδί μπροστά σε μια οθόνη αλλά και το τι είδε. Όταν πέσει στην αντίληψή σας κάποιο βίντεο ακατάλληλο για το παιδί, καλό είναι, πέρα από το να το αλλάξετε, να κάνετε και «αναφορά» έτσι ώστε να λάβει γνώση η πλατφόρμα για την ύπαρξή του και κάποια στιγμή να κατέβει. Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε την εφαρμογή Youtube Kids, που περιέχει πιο ασφαλές περιεχόμενο, χωρίς όμως να είναι απόλυτο αυτό, καθώς κι εκεί υποβόσκουν ακατάλληλα βίντεο με τον μανδύα του κινούμενου σχεδίου. Επίσης, μπορείτε να ενεργοποιήσετε στο Youtube τη λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης, που εμποδίζει σε ένα βαθμό το παιδί να έρθει σε επαφή με περιεχόμενο ακατάλληλο για εκείνο. Τέλος, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο μπορείτε, με τη δημιουργία ενός λογαριασμού, να φτιάξετε εσείς ένα κανάλι με βίντεο που έχετε επιλέξει οι ίδιες/οι και ξέρετε ότι είναι απόλυτα ασφαλή για το παιδί κι ενδεχομένως να έχουν και κάποια παιδαγωγική κι επιμορφωτική αξία.
Το διαδίκτυο είναι πράγματι ένας θησαυρός, καθώς μπορεί κανείς να βρει ένα σωρό χρήσιμες πληροφορίες και εκπαιδευτικό υλικό που δε χωρά ούτε στους τόμους εγκυκλοπαίδειας, ωστόσο αντίστοιχα κρύβει και τόνους σκουπιδιών και επικίνδυνων για ένα παιδί πληροφοριών. Για τον λόγο αυτό οι γονείς πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες, έτσι ώστε να μην εκτίθεται το παιδί τους σε τέτοιο υλικό. Η παρακολούθηση του ιστορικού είναι μια λύση, ειδικά σε μικρότερες ηλικίες που το παιδί δε μπορεί να κρίνει μόνο του την ποιότητα αυτού που είδε. Σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί ο γονιός να κάνει μια κουβέντα στο παιδί του τόσο για την ορθή χρήση του διαδικτύου, όσο και για τους κινδύνους που αυτό κρύβει. Και να θυμάστε, μια υγιής σχέση επικοινωνίας γονέα-παιδιού είναι το άλφα και το ωμέγα για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού και την προστασία του από διαφόρων ειδών κινδύνους.