Παιδί και μαγειρική

childkitchen

Ποιός είπε ότι η κουζίνα είναι μόνο για τους μεγάλους; Αλήθεια, έχετε δοκιμάσει ποτέ να βάλετε ποδιά σε εσάς και το παιδάκι σας, να μπείτε στη κουζίνα και να δημιουργήσετε παρέα πεντανόστιμες συνταγές; Αν όχι, δοκιμάστε το και θα δείτε πόσο θετική μπορεί να είναι η ενασχόληση του παιδιού σας με τη μαγειρική!

Αρχικά, πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη δραστηριότητα που μπορείτε να μοιράζεστε από κοινού. Ειδικά αν ο ωφέλιμος χρόνος που έχετε με το παιδί σας είναι λίγος, είναι προτιμότερο να σας βοηθήσει, όσο γίνεται ανάλογα με την ηλικία του, στη μαγειρική, παρά να είστε σε ξεχωριστά δωμάτια μέσα στο σπίτι και να χάνετε αυτό τον πολύτιμο χρόνο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορούν να βγουν πολλά καλά, όπως το να δει το παιδί ότι η ασχολία αυτή αφορά όλα τα μέλη της οικογένειας και είναι μια όμορφη διαδικασία.

Επίσης, ενώ είστε με το παιδί σας στη κουζίνα μπορείτε να του μάθετε πράγματα. Με το να κατονομάζετε τα υλικά που χρησιμοποιείτε, βοηθάτε το παιδί να μάθει καινούριες λέξεις με έναν βιωματικό κι ευχάριστο τρόπο, κάτι που κάνει την εκμάθηση πιο αποτελεσματική.

Αναθέτοντάς του να κάνει κάποια πράγματα, για να φτιάξετε το φαγητό, νιώθει και το παιδί πιο όμορφα και απολαμβάνει την ικανοποίηση ότι κάνει κάτι με εσάς, για εσάς και όλη την οικογένεια. Ειδικά αν στο τραπέζι ακουστούν θετικά σχόλια για το φαγητό, το παιδί θα χαρεί ιδιαίτερα, θα ανέβει η αυτοπεποίθησή του και θα ενθαρρυνθεί γι’ αυτή του την ενασχόλησή.

Μια άλλη θετική παράμετρος του να μπει το παιδί στη διαδικασία της μαγειρικής, είναι ότι αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να το “μυήσετε” στην υγιεινή διατροφή και τις σωστές διατροφικές συνήθειες. Ειδικά αν δοκιμάσετε να μαγειρέψετε μαζί ένα φαγητό, που δύσκολα το τρώει, υπάρχουν καλύτερες πιθανότητες να το φάει, εφόσον έχει εμπλακεί στο μαγείρεμά του. Δοκιμάστε να το επιχειρήσετε, δώστε στο παιδί εναλλακτικές για την παρασκευή του συγκεκριμένου φαγητού και κάντε το να νιώσει πως επιλέγει εκείνο το πως προτιμά να φάει το συγκεκριμένο υλικό, που δεν το αγαπά και τόσο.

Τέλος, το να βάλετε το παιδί σας στη διαδικασία της μαγειρικής μπορεί να το βοηθήσει να καταλάβει την αξία του φαγητού και το πόσο σημαντικό είναι να παρασκευάζουμε εμείς το φαγητό που καταναλώνουμε. Έτσι, θα το βοηθήσετε να κατανοήσει ότι το έτοιμο φαγητό, ή αλλιώς το junk food, είναι κακό για την υγεία μας και καλό θα είναι να το αποφεύγουμε. Αν το παιδί ασχοληθεί με την από κοινού μαγειρική θα δει πως το μαγικό συστατικό μιας επιτυχημένης συνταγής, εκτός από τα αγνά υλικά, είναι φυσικά η αγάπη που “βάζουμε” μέσα, κάτι που δε θα βρει πουθενά εκτός από το σπιτικό φαγητό!


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*