Παιδί και έξυπνες συσκευές

kids-playing-1253096_960_720

Όταν ήμασταν παιδιά ακόμα και η ύπαρξη κινητού τηλεφώνου άγγιζε, για εμάς, τη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Από εκεί που είχαμε μαζί μας μια τηλεκάρτα, σε περίπτωση ανάγκης, τα παιδιά μας μεγαλώνουν με κινητά, tablets και διαφόρων ειδών έξυπνες συσκευές. Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας με αλματώδεις ρυθμούς, σε ποιο βαθμό, όμως, πρέπει να περιοριστεί στην ανατροφή του παιδιού μας; Η τελευταία έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής είναι αποκαλυπτική.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, τα βρέφη έως 18 μηνών δεν πρέπει να έρχονται καθόλου σε επαφή με έξυπνες συσκευές, ενώ τα νήπια από δύο έως πέντε ετών δεν πρέπει να απασχολούνται με τέτοια gadgets περισσότερο από μία ώρα ημερησίως. Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί από εμάς, ή συγγενικά πρόσωπα, επιστρατεύουμε κινητά και tablets, όπου το παιδί μπορεί να παρακολουθήσει τα αγαπημένα του βίντεο, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνεται ελεγχόμενα και, όσο δύσκολο κι αν είναι, δεν θα πρέπει οι να ενδίδουμε στις φωνές και στα κλάματα ενός παιδιού. Η μόνη εξαίρεση που συνίσταται, είναι όταν επικρατούν ιδιαίτερες συνθήκες, όπως κατά το ταξίδι με αεροπλάνο ή αναμένοντας την σειρά μας στον γιατρό.

Οι συστάσεις που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, περιλαμβάνουν αντί αυτής της απασχόλησης, τη σωματική άσκηση, τον επαρκή ύπνο, τα παιχνίδια και την δημιουργική απασχόληση με όλα τα μέλη της οικογένειας. Σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγεται η χρήση οθονών κατά το φαγητό, μέσα στο δωμάτιο ή έστω μια ώρα πριν τον ύπνο.

Μερικοί από τους λόγους, για τους οποίους θα πρέπει να κρατήσουμε τα παιδιά μακριά από αυτή την αγαπημένη τους συνήθεια, είναι γιατί μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, την ποιότητα του ύπνου αλλά και την ομαλή κοινωνικοποίησή τους. Όπως, βέβαια, ισχύει με όλα, οι γονείς είναι που δίνουν το παράδειγμα στο παιδί. Για τον λόγο αυτό προσπαθήστε οι ίδιοι, όταν βρίσκεστε με το παιδί σας, να βάλετε στην άκρη το κινητό, να παίξετε μαζί δημιουργικά και να βάλετε γερά θεμέλια για μια υγιή σχέση ποιοτικής και ουσιαστικής επικοινωνίας.


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*