Παιδί και διακοπές

sand-289225_960_720

Ο ζεστός Ιούλιος μας έχει βάλει για τα καλά στο κλίμα των διακοπών. Οι περισσότεροι έχουν ήδη κανονίσει την καλοκαιρινή τους εξόρμηση, υπάρχουν όμως και άλλοι που τώρα βρίσκονται σε αυτή τη διαδικασία. Τι σημαίνουν πράγματι οι καλοκαιρινές διακοπές για τα παιδιά; Αναμφίβολα, όπως και για τους γονείς, αυτή η περίοδος του χρόνου είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά. Σύμφωνα με έρευνες οι ψυχολογικές μεταβλητές που επηρεάζουν την αντιμετώπιση των διακοπών είναι η προσμονή, η εμπειρία και οι αναμνήσεις, με το πρώτο να είναι το καθοριστικότερο και πιο ευχάριστο.

Όσο βρίσκεστε, λοιπόν, στο στάδιο του σχεδιασμού των διακοπών, βάλτε και το παιδί σας στη διαδικασία αυτή. Δώστε του εναλλακτικές, ανάλογα με τις δυνατότητές σας, και κάντε το να νιώθει ότι συμμετέχει σε αυτή τη συλλογική απόφαση. Ψάξτε μαζί για τα μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε, τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε και δώστε του κάτι να περιμένει. Κάτι ρεαλιστικό. Αν δε μπορείτε να πάτε 10 ημέρες διακοπές σε ένα ξενοδοχείο σε κάποιο νησί, το παιδί δε θα στεναχωρηθεί. Δείξτε του τη δική σας πρόταση και δώστε του λόγους να ενθουσιαστεί. Είτε πάτε για λίγες ημέρες κάμπινγκ ή στο σπίτι κάποιων φίλων, ή ακόμα κι αν σχεδιάσετε πολλές μικρές εξορμήσεις, δώστε του λόγους να είναι κάτι που το περιμένει και ανυπομονεί να κάνει πράγματα εκεί. Το σημαντικό είναι, ότι εσείς θα είστε εκεί και θα έχετε πολύ ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας. Αν το κομμάτι της προσμονής έχει ρεαλιστικές βάσεις και είναι σχεδιασμένο με τη συμμετοχή όλων σας, τότε και το στάδιο της εμπειρίας θα είναι εξίσου ικανοποιητικό, καθώς το παιδί θα ζήσει αυτά που έχετε σχεδιάσει και δεν θα απογοητευτεί περιμένοντας κάτι άλλο από αυτό που θα ζήσει τελικά.

Κατά την περίοδο που βρίσκεστε σε διακοπές είναι σημαντικό να αφήσετε το παιδί να βγει λίγο από το πρόγραμμά του. Διακοπές ίσον ανάπαυλα, χαλάρωση, διασκέδαση και ξεκούραση. Κάντε λοιπόν δημιουργικές δραστηριότητες με το παιδί σας, αφήστε το να παίξει, να βγάλει όλη αυτή την ενέργεια που καταπιέζει στην πόλη. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα αυξήσει την κοινωνικότητά του, θα κάνει παρέες είτε μέσα από κοινούς φίλους, είτε από παιδιά που θα γνωρίσει εκεί πάνω στο παιχνίδι. Προσπαθήστε να μην έχετε κάποιο αυστηρό πρόγραμμα, μη το πιέσετε να ασχοληθεί με κάτι που δεν επιθυμεί και μην βάλετε το παιδί να μελετήσει. Οι διακοπές μας βγάζουν από το άγχος και τη ρουτίνα της καθημερινότητας, την οποία αφήνουμε πίσω μας, δεν την παίρνουμε μαζί μας. Ακόμα και στο θέμα του ύπνου μπορείτε να είστε πιο χαλαροί και αν το παιδί αντέχει, δεν πειράζει να κοιμηθεί 1-2 ώρες αργότερα. Έτσι θα καταλάβει ότι στις διακοπές που δεν έχουμε υποχρεώσεις, μπορούμε να είμαστε λίγο πιο χαλαροί, ενώ στην πόλη που πρέπει να ανταποκριθούμε σε πολλές ανάγκες, ο ύπνος έχει μεγάλη αξία.

Αν τα παραπάνω στάδια στεφθούν με επιτυχία τότε θα έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε πολύ όμορφες αναμνήσεις για εσάς και το παιδί σας. Οι αναμνήσεις έχουν σπουδαία αξία ακριβώς γιατί είναι προσωπικές και μοναδικές για τον καθένα. Αποτελούν το αφήγημα της δικής σας οικογένειας, της δικής σας εμπειρίας κι έχουν αξία… ανεκτίμητη!


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*