Παιδί και αθλητισμός

Με αφορμή και πρόσφατο ερέθισμα τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, πολλά είναι τα παιδιά που –αν δεν το έχουν κάνει ήδη- θα αρχίσουν να σκέφτονται τι άθλημα θα τους άρεσε να ακολουθήσουν. Είναι όλα αυτά τα έντονα συναισθήματα που βιώνουν οι αθλητές, η ανείπωτη χαρά της νίκης, η έντονη αποτύπωση της προσπάθειας στα πρόσωπά τους, η μέγιστη βαρύτητα της ολοκλήρωσης του αγώνα, ακόμα και στην τελευταία θέση. Όλα αυτά μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό ερέθισμα για ένα παιδί, καθώς επίσης και πρότυπο για τη ζωή τους. Αν, λοιπόν, το παιδί σας, σας ζητήσει να ξεκινήσει κάποιο άθλημα, δώστε βάση, ακούστε το και συζητείστε μαζί του, έτσι ώστε να μπει στις δραστηριότητες που θα το «συνοδεύουν» καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο αθλητισμός είναι μια πολύ σημαντική ενασχόληση, τόσο για το προφανές της εκγύμνασης, όσο και για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού. Για τον λόγο αυτό δε θα πρέπει να θεωρείται σαν κάτι δευτερεύον σε σύγκριση, για παράδειγμα, με μια δεύτερη γλώσσα. Ειδικά, όταν το παιδί είναι σε αρκετά μικρή ηλικία έχει μεγαλύτερη ίσως αξία να ξεκινήσει κάποιο άθλημα, παρά να ανοίξει από νωρίς πολλά μαθησιακά μέτωπα.

Το παιδί μέσα από το άθλημα που θα επιλέξει, μπορεί  να αντλήσει πολλές δεξιότητες και αρετές. Μαθαίνει να έχει επιμονή και πάνω απ’ όλα υπομονή, χαρακτηριστικό που συχνά δε συναντάμε στα παιδιά, που όταν θέλουν κάτι, το θέλουν τώρα! Μαθαίνουν να θέτουν στόχους και να εργάζονται μεθοδικά, έτσι ώστε να τους επιτύχουν. Επίσης, μέσα από τα ομαδικά αθλήματα, τα παιδιά μαθαίνουν τι πάει να πει ομάδα, συνεργασία και επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Αποκτούν επίσης ακόμα μία ταυτότητα, μιας και αποτελούν μέλος μιας άλλης οικογένειας, της ομάδας τους. Τα παιδιά μέσα από την άθληση αποκτούν πιο υγιείς συνήθειες και εκτονώνονται, ενώ μαθαίνουν να διαχειρίζονται το άγχος τους και αποκτούν μια σχέση εμπιστοσύνης που δε βασίζεται στους δεσμούς αίματος, τη σχέση τους με τον προπονητή τους.

Πολλά αθλήματα, όπως η κολύμβηση ή ο στίβος, μπορούν να ενταχθούν στην καθημερινότητα του παιδιού από πολύ μικρή ηλικία, ακόμα κι από τα 4 έτη. Δώστε, λοιπόν, την ευκαιρία στο παιδί σας να ξεκινήσει μια τέτοια δραστηριότητα, όπου θα μπορεί να διοχετεύει τα τεράστια αποθέματα ενέργειας που διαθέτει, αποκτώντας παράλληλα και μια σειρά οφέλη. Σε βάθος χρόνου μπορεί η προτίμησή του για κάποιο άθλημα να αλλάξει αλλά η αρχή είναι σημαντική. Μπορεί να γίνει αυριανός πρωταθλητής, μπορεί και όχι. Σε καμία περίπτωση μη το πιέσετε προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η ευχαρίστηση και η εκτόνωση μπορεί να μετατραπούν σε πίεση. Εξηγείστε του ότι σημασία έχει η προσπάθεια και η συμμετοχή. Αυτό που έχει αξία είναι να του δώσετε την ευκαιρία, από κει και πέρα το παιδί θα αποφασίσει πως θα δώσει τον δικό του αγώνα!


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*