Παιδί και αντηλιακή προστασία

beach-683940_960_720

Το καλοκαιράκι πλησιάζει, ο καιρός έχει ξεκινήσει να ανοίγει και ο ήλιος έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα έντονος. Όσο κι αν αγαπάμε την αίσθηση που μας αφήνει μια ηλιόλουστη ημέρα και όσο κι αν επιθυμούμε να την περνάμε έξω με τα παιδιά μας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το πόσο επιβλαβής μπορεί να γίνει ο ήλιος. Έτσι, λοιπόν, είτε απολαμβάνουμε τη λιακάδα σε μια παραλία, είτε μας πετυχαίνει στο δρόμο και τα πάρκα, η χρήση του αντηλιακού, και όχι μόνο, είναι πέρα για πέρα επιβεβλημένη.

Υπάρχουν κάποιες ενέργειες που πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε, πριν βγούμε από το σπίτι, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το παιδί μας από την ηλιακή ακτινοβολία. Πρώτον, θα πρέπει οπωσδήποτε να βάζουμε στο παιδί καπέλο και γυαλιά ηλίου με υψηλή απορροφητικότητα. Επίσης, μισή ώρα πριν βγούμε από το σπίτι, θα πρέπει να εφαρμόσουμε στην επιδερμίδα του παιδιού μας αντηλιακό. Ωστόσο, η επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού θέλει προσοχή:

Το αντηλιακό θα πρέπει να έχει τουλάχιστον SPF-15 και να είναι κατά προτίμηση broad spectrum sunscreen. Ενδεχομένως θα ήταν επίσης καλό να προτιμήσετε τα sunblocker, τα οποία αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία. Είναι προτιμότερο να εφαρμόζετε στο παιδί αντηλιακά, που δεν ερεθίζουν το δέρμα. Για τον λόγο αυτό προτιμείστε, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, αντηλιακά με φυσικά φίλτρα (ZnO, TiO2). Είναι επίσης σημαντικό να προτιμήσετε τα αδιάβροχα αντηλιακά, διαφορετικά θα πρέπει να τα ανανεώνετε κάθε φορά που το παιδί βρέχεται. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το αντηλιακό θα πρέπει να το ανανεώνετε κάθε δύο ώρες.

Τα μωρά, που ακόμα δεν έχουν συμπληρώσει τους 6 μήνες, θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς την έκθεσή τους στον ήλιο. Αν είναι απαραίτητο να τα έχετε μαζί, τότε επιλέξτε ένα μέρος με παχιά σκιά, και όχι απλά κάτω από την ομπρέλα, ενώ θα πρέπει να φορά απαραιτήτως καπέλο και αντηλιακό με δείκτη προστασίας άνω του 30, με φυσικά φίλτρα. Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο, τότε θα πρέπει να αποφεύγετε τον ήλιο μεταξύ 11.00 και 16.00, οπότε και είναι πιο έντονος. Επίσης, υπάρχουν και ειδικά μπλουζάκια με δείκτη προστασίας που μπορεί να φτάσει και το 40 SPF, τα οποία είναι μια πολύ καλή λύση, μαζί με το αντηλιακό του, σε περίπτωση που παίζει με τις ώρες κάτω από τον ήλιο. Μην ξεχνάτε ότι το προσωπάκι του, καθώς επίσης και οι ώμοι του παιδιού, χρειάζονται αντηλιακό με πιο μεγάλο δείκτη προστασίας από το υπόλοιπο σώμα.

Ακόμα και αν έχετε πάρει τα κατάλληλα μέτρα, αυτό δε σημαίνει ότι η έκθεση του παιδιού στον ήλιο θα πρέπει να είναι αλόγιστη. Επίσης, όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα μέτρα προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία θα πρέπει να τα εφαρμόζουμε και κατά τις εξόδους και όχι μόνο στην παραλία. Ο ήλιος είναι απαραίτητος για την υγιή ανάπτυξη του ανθρώπου, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι έτσι ώστε να απολαμβάνουμε μόνο τα οφέλη του. Μπορεί ακόμα να μην έχει μπει καλά-καλά το καλοκαίρι, ωστόσο ο ήλιος είναι ήδη αρκετά έντονος. Χαρείτε τον όπως πρέπει και περάστε ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι!


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*