«Μαμά βαριέμαι»

boy

Τι κάνει έναν γονιό να ιδρώνει σε χρόνο μηδέν; Η μαγική λέξη «βαριέμαι» ειπωμένη από τα χείλη του παιδιού του. Οι ενήλικες ψάχνουν πάντα τρόπο να έχουν το παιδί τους απασχολημένο, είτε αυτό σημαίνει να διατηρούν ένα πολύ γεμάτο πρόγραμμα με δραστηριότητες και υποχρεώσεις, είτε να του παρέχουν κάθε είδους gadget και παιχνίδι, αρκεί το παιδί να μη πει ποτέ «βαριέμαι»! Ποιος είπε άραγε ότι η βαρεμάρα είναι απαραίτητα κάτι το αρνητικό;

Ε, λοιπόν, σύμφωνα με πολλούς ψυχολόγους, η βαρεμάρα ενός παιδιού δεν είναι κάτι το αρνητικό, αντιθέτως παροτρύνουν τους γονείς «αφήστε το παιδί σας να βαρεθεί».

Όλη τη χρονιά οι γονείς έχουν φροντίσει να γεμίσουν το πρόγραμμα του παιδιού με πολλές δραστηριότητες, έτσι το καλοκαίρι πολλοί προβληματίζονται σχετικά με το τι θα βρουν για να απασχοληθεί το παιδί. Αυτό που λίγοι συλλογίζονται, είναι ότι το παιδί δεν πρέπει απαραίτητα να είναι συνεχώς απασχολημένο, καθώς ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύτιμος για πολλούς και διάφορους λόγους.

Πρώτον, το παιδί έχοντας ελεύθερο χρόνο του δίνεται η ευκαιρία να ξεκουραστεί, να χαλαρώσει το μυαλό του, να το απαγκιστρώσει από τις διάφορες δραστηριότητες και να σκεφτεί ελεύθερα. Ειδικά αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό. Τότε μπορεί το παιδί σας να κοιτάξει τι συμβαίνει γύρω του, να παρατηρήσει, να προβληματιστεί και να διαπιστώσει. Ίσως τότε να είναι που θα διατυπώσει απέναντί σας τις πιο ιδιαίτερες ερωτήσεις. Η πρακτική του γεμάτου προγράμματος, ώστε να αποφεύγει κανείς να σκέφτεται πράγματα που καμιά φορά είναι ζόρικα, αποτελεί μια δημοφιλή τεχνική των «μεγάλων», καθόλου υγιή, που σίγουρα δε θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για τα παιδιά.

Όταν το παιδί έχει ελεύθερο χρόνο, μπορεί να διαλέξει εκείνο πως θα γεμίσει το πρόγραμμά του. Αυτό έχει ιδιαίτερη αξία για την ανάπτυξή του, γιατί αποφασίζει εκείνο τι θέλει πραγματικά και δεν έχει τον γονιό να του λύνει το πρόβλημα –πριν καν δημιουργηθεί- ή ακόμα και να του «φορτώνει» δραστηριότητες που μπορεί να μη το ευχαριστούν. Το παιδί έχει ένα ανεξάντλητο απόθεμα φαντασίας και το σίγουρο είναι ότι, αν δεν προσπαθήσετε αμέσως να δώσετε λύση στη βαρεμάρα του, θα βρει εκείνο τη λύση και μάλιστα με τους πιο ευφάνταστους τρόπους.

Όταν το παιδί σας βαρεθεί τότε μπορεί να ανοιχτεί και να γίνει πιο κοινωνικό. Αν είστε, για παράδειγμα, σε ένα τραπέζι και τρώτε με φίλους σε ένα ταβερνάκι, είναι καλύτερο να του έχετε ένα βιντεοπαιχνίδι μαζί για να μη βαρεθεί ή να το αφήσετε χωρίς κάποιο παιχνίδι κι εκείνο να «αναγκαστεί» να κοινωνικοποιηθεί παίζοντας με τα παιδιά από το διπλανό τραπέζι;

Μην αφήνετε τον «φόβο της βαρεμάρας» να σας αγχώνει και να σας χειραγωγεί. Αφήστε το παιδί να βαρεθεί, καθώς σίγουρα δε θα αφήσει τον εαυτό του να μείνει για πολύ σε αυτή την κατάσταση. Ενθαρρύνετε το να σας προτείνει ιδέες. Αν δεν έχει, ίσως απλά θέλει την προσοχή σας, κι αν το αφήσετε να δώσει μόνο τη λύση στο πρόβλημά του, είναι πολύ πιθανό σε λίγη ώρα να φτιάχνει σαλάτα από λουλούδια, εκτροφείο σαλιγκαριών ή σπίτι για τις κούκλες από κουτιά παπουτσιών!


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*