Καθαρά νερά σε θάλασσες και πισίνες

20150626_140303

Κάθε καλοκαίρι δεν είναι λίγες οι φορές που αναρωτιόμαστε αν οι παραλίες που πηγαίνουμε είναι αρκετά καθαρές για να κολυμπήσουν τα παιδιά μας ή αν θα πρέπει να τους επιτρέπουμε να κάνουν μπάνιο σε πισίνες, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε αν καθαρίζοναι επαρκώς.  Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καταλάβουμε τι πραγματικά συμβαίνει στα νερά που πρόκειται να κολυμπήσουμε είτε πρόκεται για θάλασσα είτε για πισίνα.

Για να καταλάβει κανείς ότι μια θάλασσα δεν είναι καθαρή, υπάρχουν τα προφανή σημάδια, όπως σκουπίδια στην ακτή ή επιπλέοντα στη θάλασσα, η κακοσμία και οι φυσαλίδες. Αν επίσης η θάλασσα πρασινίζει σημαίνει ότι έχει σάπια φύκια και πλαγκτόν. Αν δείτε ότι τα νερά της ιριδίζουν τότε αυτό οφείλεται στην ύπαρξη λαδιών, πίσσας ακόμα και αποβλήτων βόθρου. Τέλος, μια ακόμα ένδειξη ότι η θάλασσα περιέχει αστικά απόβλητα, είναι η συγκέντρωση μεδουσών, καθώς οι διάφανες μέδουσες τρέφονται από αυτά.

Από την άλλη όταν οι θάλασσα έχει αχινούς ή τσούχτρες, τότε σημαίνει πως το νερό είναι καθαρό, καθώς αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτυχθούν αυτά τα είδη. Αν πάλι η θάλασσα έχει σκουροπράσινα πλατύφυλλα φύκια, τότε επίσης μπορείτε να είστε ήσυχοι για την καθαρότητά της. Το σίγουρο είναι πως μια θάλασσα έχει αρκετές πιθανότητες να είναι καθαρή, όταν υπάρχουν σε αυτή ρεύματα, τα οποία διευκολύνουν την ανανέωση του νερού.

Τι συμβαίνει όμως με τις πισίνες; Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που νομίζουν πως η ύπαρξη χλωρίου στις πισίνες εξασφαλίζει, ότι το νερό θα είναι απαλλαγμένο από μικρόβια και μύκητες. Αυτό ωστόσο δεν είναι αλήθεια. Κάποιοι τρόποι για να αποκτήσετε μια πρώτη εικόνα για την καθαρότητα μιας πισίνας είναι να δείτε αν το νερό της είναι καθαρό και διάφανο. Έπειτα μπορείτε να ακουμπήσετε τα πλακάκια για να δείτε αν είναι καθαρά ή έχει αναπτυχθεί γλίτσα σε αυτά. Ένας ακόμα τρόπος για να βεβαιωθείτε για την καθαρότητα είναι να εμπιστευθείτε την όσφρησή σας, για τυχόν δυσάρεστες μυρωδιές και την ακοή σας, για να διαπιστώσετε αν λειτουργεί ο μηχανισμός καθαρισμού.

Σε κάθε περίπτωση αν θέλετε το παιδί σας να χρησιμοποιήσει με όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια την πισίνα καλό θα είναι να κάνετε τα εξής: Κάντε του ένα ντους πριν βουτήξει στην πισίνα και αμέσως μόλις βγει. Εξηγείστε του ότι δεν πρέπει να καταπιεί το νερό της πισίνας, καθώς από κει μπορούν να εισέλθουν τα μικρόβια στον οργανισμό και όχι από το κολύμπι. Καλό είναι να μην του επιτρέπεται να κάθεται στα πλακάκια έξω από την πισίνα καθώς εκεί συνήθως συγκεντρώνονται να μικρόβια, στα στάσιμα νερά. Αν το παιδί σας έχει κάποια λοίμωξη, ανοιχτή πληγή ή υποφέρει από άσθμα θα πρέπει να αποφύγετε την πισίνα. Τέλος, καλό θα είναι να αποφεύγετε κλειστές πισίνες, που δεν έχουν σύστημα ευθείας ροής για την ανανέωση του αέρα, καθώς υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης των ιών.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να αναλογιστούμε, όταν πρόκειται για την υγεία του παιδιού μας. Σίγουρα δεν χρειάζεται να μας γίνει εμμονή, σε σημείο που να μην απολαμβάνουμε τις στιγμές ξεγνοιασιάς μαζί του, ωστόσο υπάρχουν λίγα σημεία που αν τους δώσουμε προσοχή, μπορούμε να είμαστε πιο ήσυχοι. Αν βρείτε το χρόνο να ξεφύγετε λίγες ημέρες μακριά από την Αθήνα, τότε το καλύτερο είναι να εμπιστευθείτε τις θάλασσες και όχι τις πισίνες. Άλλωστε στην Ελλάδα ζούμε, τι καλύτερο για το αγγελούδι σας από το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας;!


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*