Η Κυρά-Σαρακοστή

12071741_10153910054805275_51221328_n

Εσείς αυτή την Καθαρά Δευτέρα φτιάξατε την Κυρά-Σαρακοστή; Η Κυρά-Σαρακοστή είναι ένα από τα πολύ παλιά έθιμα που συνδέονται με το Πάσχα και φυσικά την περίοδο της Σαρακοστής, που είθισται να νηστεύουμε. Πρόκειται στην ουσία για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που έχει τη μορφή μιας γυναίκας, της Κυρά-Σαρακοστής. Τα χαρακτηριστικά της είναι τα εξής:

Η γυναίκα αυτή έχει επτά πόδια, ένα για την κάθε εβδομάδα, μέχρι να φτάσουμε στην Κυριακή του Πάσχα. Κάθε εβδομάδα που περνάει κόβουμε το ένα της ποδαράκι και το έβδομο και τελευταίο το κρύβουμε στο πασχαλιάτικο ψωμί και φέρνει τύχη σε όποιον το βρει, κάτι σαν το φλουρί δηλαδή.

Η κυρά-Σαρακοστή δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει, κρατάει τα χέρια της σταυρωμένα καθώς προσεύχεται διαρκώς, ενώ δεν έχει αυτιά, για να μην ακούει όσα οι κακές γλώσσες λένε.

Η λογική του εθίμου αυτού, όπως και η ίδια η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, έχει να κάνει με τον εξαγνισμό και την αποχή από τις κακές συνήθειες. Το συγκεκριμένο ιδιότυπο ημερολόγιο μπορείτε να το φτιάξετε είτε από χαρτί είτε από ζυμάρι και να το πλάσετε δίνοντάς του το επιθυμητό σχήμα.

Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να διδάξετε στα παιδάκια σας τι σημαίνει Σαρακοστή, τι κάνουμε τις μέρες εκείνες και τι συμβολίζουν. Σίγουρα τα έθιμα δεν τα ακολουθούμε κατά γράμμα, ωστόσο κάποια έχει πλάκα να τα κρατάμε και μας βοηθούν, ειδικά τα παιδιά, να κατανοούμε διάφορα πράγματα βιωματικά.

Καλή Σαρακοστή σε όλους!


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*