Η αξία του ύπνου για τα παιδιά

Macgoun_H.C.P._(attributed_to)_-_Watercolor_-_A_sleeping_child_-_22.5x30cm

Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά
έλα πάρε και τούτο
Μικρό-μικρό σου το ‘δωσα
μεγάλο φέρε μου το

Όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες, οι στίχοι αυτού του νανουρίσματος κάθε άλλο παρά τυχαίοι είναι, καθώς φαίνεται πως ο ύπνος σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ανάπτυξη του παιδιού. Οι αυξητικές ορμόνες, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη ενός παιδιού εκκρίνονται κατά κύριο λόγο όταν το παιδί βρίσκεται σε βαθύ ύπνο. Είναι λοιπόν απολύτως φυσικό το γεγονός, ότι όσο πιο μικρό σε ηλικία είναι ένα παιδί τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό βαθέως ύπνου που κάνει.

Μια ακόμα ευεργετική ιδιότητα του ύπνου είναι ότι βοηθά στη συγκέντρωση και λειτουργεί ευεργετικά στην απορρόφηση νέων πληροφοριών. Συγκεκριμένα τα παιδιά που κοιμούνται καθημερινά κάτω από δέκα ώρες έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν υπερκινητικά ή να αντιμετωπίσουν προβλήματα συγκέντρωσης μέχρι την ηλικία των έξι ετών. Επίσης έρευνα του Πανεπιστημίου Κολούμπια τα  που εφαρμόστηκε σε παιδιά ενός και δύο ετών, έδειξε ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου τους καταγράφουν κι επεξεργάζονται πληροφορίες.

Έρευνες έχουν δείξει, επίσης, ότι η έλλειψη ύπνου σχετίζεται και με την παιδική παχυσαρκία. Αφενός όσο πιο κουρασμένα είναι τα παιδιά τόσο περισσότερο ρέπουν προς την κατανάλωση τροφών υψηλών σε λιπαρά και υδατάνθρακες (όπως συμβαίνει και στους ενήλικες), αφετέρου η έλλειψη ύπνου μπορεί να αναστείλει τη φράση της ορμόνης ονόματι λεπτίνη, η οποία μας δημιουργεί την αίσθηση κορεσμού. Συνεπώς, οι παράγοντες αυτοί μπορούν όπως είναι φυσικό να επηρεάσουν το σωματικό βάρος του παιδιού.

Τέλος φαίνεται πως ο ύπνος ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, καθώς ενώ τα παιδιά κοιμούνται ο οργανισμός τους παράγει την πρωτεϊνη κυτοκίνη, η οποία τον βοηθά να αντιμετωπίσει αρρώστιες, μολύνσεις και άγχος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όλα τα παραπάνω ο ύπνος έχει μεγάλη αξία για την υγιή ανάπτυξη ενός παιδιού. Για τον λόγο αυτό, όπως δείχνει και ο πίνακας που ακολουθεί, οι ώρες ύπνου ενός παιδιού είναι σαφώς περισσότερες απ’ ότι ενός ενήλικα. Επιμεληθείτε, λοιπόν, ενός σωστού προγράμματος ύπνου για το παιδί σας και αφήστε το στην αγκαλιά του Μορφέα για όσο χρειάζεται.

Ηλικία Νέα οδηγία

(ώρες)

Παλιά οδηγία

(ώρες)

Νεογέννητα 0-3 μηνών 14-17 12-18
Βρέφη 4-11 μηνών 12-15 14-15
Νήπια 1-2 ετών 11-14 12-14
Παιδιά 3-5 ετών 10-13 11-13
Παιδιά 6-13 ετών 9-11 10-11
Έφηβοι 14-17 ετών 8-10 8,5-9,5
Νεαροί ενήλικες 18-25 7-9 (Νέα κατηγορία)
Ενήλικες 26-64 ετών 7-9 7-9
Ενήλικες 65+ 7-8 (Νέα κατηγορία)

*Sleep Health Journal of the National Sleep Foundation


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*