Φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι

pig-632116_960_720

Με αφορμή την 31η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, ο Αισώπειος μύθος « Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας» είναι ο πιο επίκαιρος για τους μικρούς μας φίλους! Ο τζίτζικας ολημερίς καθόταν και τραγουδούσε, ενώ ο μέρμηγκας δουλεύει σκληρά και αποταμιεύει σπόρους στη μικρή του φωλιά για να περάσει το χειμώνα. Οι δυο αυτοί φίλοι αποτελούν ένα εξαίρετο παράδειγμα για να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν την έννοια της μεθοδικότητας και της προνοητικότητας.

Η αγορά ενός όμορφου κουμπαρά στο παιδί σας είναι η τέλεια ευκαιρία για να κάνετε μια συζήτηση για το τι σημαίνει «αποταμιεύω», καθώς είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν το δικό τους χαρτζιλίκι από μικρά και να μάθουν να το διαχειρίζονται σωστά. Άλλωστε η έννοια της εξοικονόμησης αποτελεί σήμερα ορόσημο για τα σύγχρονα νοικοκυριά.

Τα παιδιά καθημερινά ακούν για την οικονομική κρίση και το θέμα αυτό μονοπωλεί τις οικογενειακές συζητήσεις. Ωστόσο, η κάθε ηλικία είναι διαφορετική για την κατανόηση της έννοιας των χρημάτων, της ακρίβειας και της ανταλλαγής. Το πρώτο βήμα είναι να μπορεί να αρχίσει να αναγνωρίζει τα χρήματα και να τα ξεχωρίζει και αυτό μπορεί να γίνει μέσω διαφόρων παιχνιδιών. Το παιχνίδι «πωλητές και πελάτες στο μεγάλο παζάρι» πάντα ήταν ένας εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος μάθησης.

Ο ρόλος τον γονιών σε όλη αυτήν την διαδικασία «οικονομικής διδασκαλίας» είναι ουσιαστικής σημασίας, καθώς είναι αυτοί που αποτελούν το πρότυπο. Ο τρόπος που διαχειρίζεστε τα χρήματα αλλά και η σχέση σας με αυτά υιοθετείται από τα παιδιά σας μέσω της παρατήρησης και της μίμησης. Από την άλλη, όμως, χρειάζεται προσοχή και μέτρο καθώς η αποταμίευση είναι μια έννοια τόσο ευαίσθητη που αν δεν την κάνουμε σωστά, τότε μπορεί να αλλάξει πρόσωπο κι από καλή αποταμίευση να μεταμορφωθεί σε τσιγκουνιά, φιλαργυρία, μιζέρια και κακομοιριά.

Σκοπός είναι να μεταφυτεύσουμε στα παιδιά μας μια σωστή σχέση με το χρήμα και, με πνεύμα οικονομίας και προνοητικότητας, να δείχνουμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε αποταμίευση, για να ικανοποιήσουμε τη φιλαργυρία μας, αλλά για να ικανοποιούμε τις ανάγκες μας και να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας.


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*