Εξοικείωση με τον Παιδικό Σταθμό
Ο Αύγουστος οδεύει σιγά-σιγά προς το τέλος του και ίσως έχετε ήδη αρχίσει να σκέφτεστε την προσαρμογή στην καθημερινότητα. Αν σκοπεύετε να πάτε το παιδί σας στον παιδικό σταθμό και φοβάστε το πώς θα το πάρει, τότε ίσως πρέπει να ξεκινήσετε ήδη να το προετοιμάζετε, για να συνηθίσει κάπως την ιδέα.
Αν έχετε ήδη επιλέξει παιδικό και μάλιστα γνωρίζετε και κάποιο φίλο του παιδιού σας, που θα πάει στον ίδιο, τότε ίσως η προσαρμογή να είναι πιο εύκολη. Αν όμως, πρόκειται να μπει σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον, με καινούρια πρόσωπα, όπου για λίγες ώρες θα πρέπει να αποχωρίζεται την οικογένεια, τότε ίσως χρειαστεί να κάνετε μια πρώτη κουβέντα. Αρχικά, μπορείτε να περάσετε μια βόλτα με το παιδί από τον παιδικό σταθμό για να τον δει, κι αν είναι ανοιχτός, γιατί όχι να μπείτε και μέσα! Έπειτα μπορείτε, να ενημερώσετε το παιδί για τις δραστηριότητες που θα μπορεί να κάνει εκεί, πως θα είναι η ρουτίνα του, ότι θα μπορεί να παίζει με άλλα παιδάκια αλλά θα μάθει κι ένα σωρό πράγματα.
Στη συνέχεια, μπορείτε να πάτε μαζί σε ένα κατάστημα για να διαλέξει την τσαντούλα που θα παίρνει μαζί του, το ταπεράκι του ή το παγούρι του, έτσι ώστε να αρχίσει να προετοιμάζεται αλλά να νιώθει πως αυτή η εμπειρία του επιφυλάσσει πολλά νέα και όμορφα πράγματα. Όταν πάτε την πρώτη ημέρα το παιδί στον σταθμό, προσπαθήστε πρώτα απ’ όλα να συγκρατήσετε τη δική σας συγκίνηση, που ακόμα κι αν δεν το περιμένετε, μπορεί να κάνει την εμφάνισή της. Κάντε μια αγκαλιά το παιδί, δώστε του ένα φιλί και πείτε του τι ώρα πρόκειται να πάτε να το πάρετε. Έπειτα, φύγετε χωρίς να κοιτάξετε πίσω και χωρίς να λυγήσετε, ακόμα κι αν κλαίει, καθώς το πιο πιθανό είναι ότι μόλις φύγετε θα ηρεμήσει, με τη βοήθεια και της παιδαγωγού που έχει καταρτιστεί ώστε να διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις. Θα δείτε, πως μέρα με τη μέρα ο αποχωρισμός θα γίνεται πιο εύκολος και στο τέλος το παιδί θα ανυπομονεί να συναντήσει τους νέους του φίλους. Σίγουρα πάντως μην προσπαθήσετε να φύγετε τη στιγμή που δεν προσέχει, θεωρώντας ότι έτσι δεν θα το καταλάβει και θα το πάρει καλύτερα, καθώς όχι μόνο θα το καταλάβει αλλά θα νιώσει και πληγωμένο.
Αν έχετε αμφιβολίες για το πώς διαχειρίζεται το παιδί τη νέα του καθημερινότητα, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε με το προσωπικό του παιδικού σταθμού, έτσι ώστε να σας κατατοπίσει. Ρωτήστε και το ίδιο το παιδί πως περνάει την ημέρα του, τι του αρέσει και τι το ενοχλεί. Αν αυτά που το ενοχλούν έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι είναι μια νέα κατάσταση που δεν έχει συνηθίσει, εφησυχάστε το και εξηγείστε τα πως και τα γιατί, αν όμως κάτι πάει λάθος, μιλήστε με την παιδαγωγό του ή ενθαρρύνετε το να απευθύνεται και το ίδιο σε εκείνη. Είναι σημαντικό, όχι μόνο εσείς να νιώθετε ασφάλεια αλλά και το παιδί σας, γι’ αυτό εξηγείστε του ότι η δασκάλα βρίσκεται εκεί για να φροντίζει όλα τα παιδάκια και να τους μαθαίνει πράγματα, όπως επίσης και για να τα ακούει.
Όπως σε κάθε τι, κι εδώ τις περισσότερες φορές ισχύει το «κάθε αρχή και δύσκολη», δεν χωράει όμως αμφιβολία ότι το παιδί θα βρεθεί τελικά κερδισμένο από τις γνώσεις, τα ερεθίσματα και την κοινωνικοποίηση που θα αντλήσει μέσα από το περιβάλλον του παιδικού σταθμού.