Εύκολοι τρόποι για να δοκιμάσει νέες γεύσεις

9456382687_97cdba1395_o

Ένα μόνιμο άγχος κάθε γονιού είναι αν το παιδί τρέφεται σωστά, γιατί δεν τρώει υγιεινές τροφές και πως θα το κάνει να έχει ένα ισορροπημένο διατροφολόγιο; Το παν είναι να μην δείχνετε το άγχος σας στο παιδί, να μη το πιέζετε και να βρείτε “έξυπνους” τρόπους για να καταφέρετε να δοκιμάσει φαγητά που συνήθως αποφεύγει.

Μια μέθοδος που βοηθάει είναι να του σερβίρετε αυτό το “κάτι διαφορετικό” μαζί με το αγαπημένο του γεύμα και να του προτείνετε απλά να το δοκιμάσει. Αν του ζητήσετε να το καταναλώσει όλο και δεν έχει εναλλακτική, είναι πιθανόν να στυλώσει τα πόδια…

Καλό είναι να αποφεύγετε τα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε να προσέλθει στο τραπέζι με όρεξη. Επίσης, μην συνδέετε το φαγητό με την επιβράβευση ή την τιμωρία, καθώς θα δημιουργήσετε ένα κακό προηγούμενο και μια σχέση με το φαγητό που δεν είναι καθόλου υγιής.

Αν θέλετε να κάνετε το παιδί σας να φάει φρούτα ή λαχανικά που δεν προτιμά, σκεφθείτε να τα κόψετε σε διάφορα σχήματα. Τα διάφορα σχήματα, σε συνδυασμό με τα έντονα χρώματα των λαχανικών θα δημιουργήσουν μια όμορφη εικόνα που πιθανώς να κάνει το παιδί σας να θέλει να τα φάει.

Κάτι ακόμα που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να “κρύψετε” τις υγιεινές τροφές στα φαγητά που μαγειρεύετε. Υπάρχουν πολλές συνταγές που θα σας βοηθήσουν να συνδυάσετε υγιεινά υλικά, με τέτοιο τρόπο που το παιδί σας ούτε καν θα το προσέξει.

Καλό είναι, όχι απλά να του ζητάτε να φάει το δικό του φαγητό, αλλά να τρώτε κι εσείς τα φαγητά αυτά που του προτείνετε. Συχνά οι γονείς έχουν το δικό τους διατροφολόγιο αλλά φροντίζουν ή προσπαθούν να κάνουν το παιδί τους να τρώει αυτά που “πρέπει”. Αν όμως η σωστή διατροφή γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς σας, τότε είναι πιο πιθανόν το παιδί να υιοθετήσει σωστά διατροφικά πρότυπα.

Γενικά προσπαθήστε να είστε ήρεμοι και να μη χάνετε την υπομονή σας όταν το παιδί σας δεν τρώει. Δώστε του λίγο χρόνο να φάει το φαγητό του και αν δε το φάει, αποσύρετέ το από το τραπέζι και φυλάξτε το για αργότερα. Τα νεύρα στο τραπέζι δημιουργούν κακό προηγούμενο και προξενούν άγχος στο παιδί. Κάντε το φαγητό μια όμορφη συνήθεια και, γιατί όχι, σκεφθείτε να ζητήσετε τη βοήθεια του παιδιού στην κουζίνα. Ίσως αν εμπλακεί στη διαδικασία, να αποδεχτεί πιο εύκολα να φάει κάτι που σε άλλη περίπτωση θα απέρριπτε!


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*