Επιστημονικά πειράματα για παιδιά

explore-1140431_960_720

Ποιος είπε ότι οι ώρες που περνά ένα παιδί στο σπίτι δε μπορούν να γίνουν δημιουργικές, διδακτικές κι ευχάριστες; Σίγουρα αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη δική σας βοήθεια, μερικές καλές ιδέες και απλά υλικά που όλοι έχουμε σπίτι. Ας δούμε, λοιπόν, μερικά πειράματα για παιδιά, που μπορείτε να κάνετε σπίτι και να ενθουσιάσετε το παιδί σας!

Φτιάξτε ένα σπιτικό ηφαίστειο!

Το μόνο που χρειάζεστε είναι μαγειρική σόδα, κόκκινο μαγειρικό χρώμα για την αληθοφάνεια του πράγματος, νερό, υγρός πιάτων, ξίδι, χαρτόνι και λίγο καφέ πηλό, για να κάνουμε το ηφαίστειό μας να φαντάζει πραγματικό! Πάμε στην εκτέλεση του πειράματος: Φτιάχνουμε ένα κώνο με το χαρτόνι, κόβουμε στην κορυφή του και τοποθετούμε τον πυλό πάνω στο χαρτόνι. Μέσα στον κώνο βάζουμε ένα μπολ που μέσα έχει μαγειρική σόδα, κόκκινο χρώμα και νερό. Προσθέτουμε το υγρό πιάτων και ανακατεύουμε. Στο τέλος, βάζουμε το παιδί μας να προσθέσει λίγο ξύδι στο μείγμα, από την κορυφή του ηφαιστείου. Μόλις το ξίδι και η σόδα έρθουν σε επαφή, γίνεται μια χημική αντίδραση, που κάνει το μείγμα μας να “εκραγεί”. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό αλλά για να μην κάνουμε το σπίτι ανάστατο, καλό είναι να τοποθετήσουμε μια πετσέτα κάτω από το ηφαίστειό μας. Πρόκειται για ένα πείραμα, που θα εντυπωσιάσει το παιδί και θα θέλει να το επαναλάβετε ξανά και ξανά!

Νερό που δεν πέφτει!

Ένα ακόμα πείραμα, λιγότερο μπελαλίδικο αλλά αρκετά εντυπωσιακό στα μάτια ενός παιδιού είναι και το Νερό που δεν πέφτει. Χρειάζεστε ένα ποτήρι, το οποίο μέσα έχει νερό. Στη συνέχεια, τοποθετείτε στο χείλος του ποτηριού ένα τετράγωνο χαρτί και αναποδογυρίζετε το ποτήρι σιγά-σιγά. Το φύλλο χαρτιού, ενώ κάποιος θα περίμενε να πέσει μαζί με το νερό, κολλά στο ποτήρι. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το νερό σπρώχνει το χαρτί από τη μία, ενώ ο αέρας το σπρώχνει την ίδια στιγμή από κάτω. Μιας και η πίεση του αέρα είναι υψηλότερη από αυτή του νερού, το χαρτί παραμένει στη θέση του!

Το Μαλακό Αυγό!

Το πείραμα αυτό είναι αρκετά εντυπωσιακό για ένα παιδί αλλά θα πάρει λίγες ημέρες παραπάνω για να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα είναι εμφανή από τις πρώτες κιόλας ώρες. Ας πάμε αμέσως στο πείραμα όμως! Αυτό που χρειάζεστε είναι 2 αυγά, δύο γυάλινα βάζα, νερό και ξύδι. Τοποθετείτε ένα ωμό αυγό στο βάζο με το νερό, ενώ το άλλο το βάζετε στο βάζο με το ξύδι. Στις πρώτες 5-6 ώρες θα δείτε ότι το αυγό που είναι στο ξύδι αρχίζει να διαφοροποιείται. Αν περιμένετε επτά με δέκα ημέρες, θα δείτε ότι το κέλυφος του θα εξαφανιστεί και τα αυγό θα γίνει εντελώς μαλακό! Ο λόγος είναι ότι το κέλυφος αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο και το ξύδι σαν οξύ, το διαλύει. Όπως και να ‘χει, το πείραμα θα αρέσει πολύ στο παιδί σας, αρκεί να έχει την υπομονή να περιμένει.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα επιστημονικά πειράματα που υπάρχουν για τα παιδιά, τα οποία δεν περιλαμβάνουν επικίνδυνα υλικά και τα αποτελέσματά τους είναι σίγουρα ενδιαφέροντα κι εντυπωσιακά. Δοκιμάστε τα και διασκεδάστε το!


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*