Ένα παιχνίδι που διεγείρει την ευφυΐα

puzzle-673250_960_720

Σύνθετες εικόνες, χωρισμένες σε πολύ μικρά κομμάτια, μοναδικά το καθένα σε μέγεθος και σχήμα, τα οποία όταν ενώνονται συνθέτουν την αρχική εικόνα. Πρόκειται για το παζλ, ένα παιχνίδι που είναι κομμάτι της παιδικής μας ηλικίας και που με τη σειρά του μας βοηθά να συνθέσουμε το δικό μας παζλ, αυτό της ανθρώπινης ανάπτυξης.

Το παιχνίδι αποτελεί μια ευχάριστη δραστηριότητα για τα παιδιά. Είναι η τροφή που τα συναρπάζει να μαθαίνουν και να κοινωνικοποιούνται αναπτύσσοντας πνευματικές και σωματικές δεξιότητες ικανές να διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα τους.

Ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια που διεγείρουν την ευφυΐα, το παζλ αποτελεί  χόμπι με φανατικούς οπαδούς κάθε ηλικίας. Είτε ως ατομική δραστηριότητα είτε ως ομαδική, η διαδικασία αναζήτησης και σωστής τοποθέτησης των κομματιών αναπτύσσει και καλλιεργεί τη φαντασία, τη συνδυαστική σκέψη και τις αντιληπτικές ικανότητες του παιδιού χαρίζοντάς του στιγμές δημιουργίας και ικανοποίησης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ σημαντικό ένα μικρό παιδί να αντιληφθεί τον εαυτό του μέσα στο περιβάλλον στο οποίο ζει. Η συναρμολόγηση κομματιών συμβάλλει ουσιαστικά στην αντίληψη του χώρου, στην οργάνωση της σκέψης του και στην προσπάθεια να κατηγοριοποιήσει τα διάφορα αντικείμενα και να τα «ταιριάξει» στο περιβάλλον του.

Η θεματολογία τους τεράστια.. μπορούμε να βρούμε παζλ που να απεικονίζουν ζώα, παραμύθια, ή αγαπημένους ήρωες που ενθουσιάζουν τους μικρούς μας φίλους ενισχύοντας τη διασκέδαση τους και διατηρώντας το μυαλό τους σε μια συνεχή εγρήγορση. Κατά συνέπεια, πέρα από το διάβασμα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες είναι καλό να μυήσετε από νωρίς το παιδί στα παζλ καθώς αναπτύσσεται η πειθαρχία και η υπομονή τους, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται και η μνημονική τους ικανότητα.  Όσο πιο πολλά ερεθίσματα τους δίνετε τόσο μεγαλύτερο αντίκτυπο έχουν στη μαθησιακή τους ικανότητα για το υπόλοιπο της ζωής τους!


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*