Ελεύθερος Χρόνος ή δραστηριότητες;

school-909381_960_720

Τα παιδικά χρόνια τα έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας με ξεγνοιασιά, ατελείωτο παιχνίδι, γέλια και όμορφες αναμνήσεις! Είναι όμως έτσι και στην πραγματικότητα ή η καθημερινότητα των παιδιών μας υποδεικνύει ότι οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί;

Πλέον αρκετά παιδιά, πριν καλά καλά ξεκινήσουν το σχολείο, παρακολουθούν ήδη μαθήματα αγγλικών και τα περισσότερα έχουν ξεκινήσει κάποιο άθλημα, μουσική, και πολλές ακόμα δραστηριότητες. Το πρόγραμμά τους  μοιάζει να είναι πιο φορτωμένο ακόμα κι από των ενηλίκων! Η καθημερινότητα τους έχει αλλάξει και τη θέση της ξεγνοιασιάς και του παιχνιδιού μετά την μελέτη, τις έχουν καταλάβει πλήθος εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

Το δίλημμα, λοιπόν, έγκειται μεταξύ ελεύθερου χρόνου και εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Με κέντρο το παιδί, υπάρχει άραγε ένα κοινό σημείο στο οποίο μπορούν να συμβαδίσουν οι δυο αυτοί «ομόκεντροι κύκλοι»; Ψυχαγωγία, ωρίμανση, εκμάθηση δεξιοτήτων και αξιών είναι η απάντηση πολλών ειδικών! Ενδιαφέρουσες δραστηριότητες μπορούν να προσφέρουν έντονες συγκινήσεις και ερεθίσματα στους μικρούς μας φίλους διασκεδάζοντάς τους, ξυπνώντας τους καινούρια ενδιαφέροντα και ανοίγοντας τους πνευματικούς τους ορίζοντες.

Πρωταρχικό, όμως, είναι να ληφθεί υπόψη η ηλικία του παιδιού. Η προσαρμογή στα διάφορα περιβάλλοντα δεν γίνεται ως εκ θαύματος και δεν είναι πάντα εφικτή σε μικρές ηλικίες. Δεν πρέπει να βιαστούμε να αναθέσουμε στο παιδί κάποια επιπλέον δραστηριότητα, πριν καταλάβουμε την ικανότητα αφομοίωσης που διαθέτει, τις ώρες που χρειάζεται να μελετά και να προετοιμάζεται για το σχολείο, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, τις ανάγκες, τις προτιμήσεις του και τις δυνατότητές του.

Ο ελεύθερος χρόνος, εάν συνδυαστεί με κάποια εξωσχολική δραστηριότητα, καλό είναι να ακολουθεί αυτές τις παραμέτρους, ώστε το παιδί να αγαπήσει την καινούρια γνώση χωρίς άγχος… άλλωστε η μάθηση και η εργασία είναι χαρά, αρκεί να κρατάμε το μέτρο.

Κλείνοντας, ας μην ξεχνάμε ότι καμιά δραστηριότητα δεν μπορεί να γεμίσει τόσο πολύ την ψυχή του παιδιού όσο ο χρόνος που περνάει με τους γονείς. Η όμορφη ατμόσφαιρα στο σπίτι είναι ο καταλληλότερος χώρος για να κοινωνικοποιηθεί και να λάβει τα ερεθίσματα και τα εφόδια που χρειάζεται για τον συναρπαστικό αγώνα της συλλογής γνώσης.


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*