Εξωσχολικές δραστηριότητες, υπέρ και κατά

children-310223_640

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε εδώ και δυο μήνες, τα πράγματα έχουν μπει σε μια σειρά και δεν είναι λίγοι οι γονείς, που σε αυτή τη φάση σκέφτονται πως θα διανθίσουν το πρόγραμμα των παιδιών τους. Μέσα στον προγραμματισμό υπάρχουν φυσικά και οι εξωσχολικές δραστηριότητες, που θα συντροφεύσουν το παιδί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Οι δραστηριότητες αυτές είναι πολύ σημαντικές καθώς όχι μόνο στοχεύουν στην διεύρυνση των γνώσεων ενός παιδιού αλλά και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες μπορούν να δώσουν σε ένα παιδί επιπλέον ερεθίσματα από αυτά που λαμβάνει στο σχολείο κι έτσι να ανακαλύψει και άλλους τομείς στους οποίους ενδέχεται να έχει μία κλίση ή που απλά του προσφέρουν ευχαρίστηση.

Είναι σημαντικό το παιδί να εντάσσεται σε εξωσχολικές δραστηριότητες, είτε πρόκειται για άθλημα, είτε για χορό, την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ή οτιδήποτε άλλο, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της κοινωνικότητάς του, της αυτοπεποίθησής του και της άμιλλας από τη συνεργασία του με άλλα παιδιά στο πλαίσιο μιας ομάδας.

Ωστόσο καλό θα ήταν το παιδί να έχει λόγο στη δραστηριότητα την οποία θα επιλέξετε, καθώς πρέπει να την κάνει με ευχαρίστηση και όχι να αφορά αποτελεί αποκλειστική επιθυμία του γονιού. Το παιδί πρέπει να νιώθει άνετα και να είναι κάτι που του ταιριάζει, διαφορετικά τα αποτελέσματα ενδέχεται να είναι αντίθετα των αναμενόμενων

Επίσης, είναι σημαντικό οι γονείς να κατανοήσουν ότι ο ελεύθερος χρόνος δεν είναι σημαντικός μόνο για τους μεγάλους αλλά και για τα παιδιά. Έτσι, λοιπόν, το να φορτώνεται το πρόγραμμα ενός παιδιού με πληθώρα ασχολιών δεν είναι υγιές. Ένα παιδί έχει ανάγκη από ξεκούραση, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις μαθησιακές του υποχρεώσεις. Τα παιδιά έχουν επίσης ανάγκη από παιχνίδι, είναι η χαρά της ζωής τους και έχει επίσης πολλές ευεργετικές επιδράσεις για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Η λογική του να μάθει το παιδί περισσότερα όσο πιο μικρό είναι, δεν είναι απαραίτητα σωστή, καθώς η ωριμότητα ενός παιδιού βοηθά στο να μάθει περισσότερα πράγματα πιο άμεσα, απ’ ότι θα τα μάθαινε σε μικρότερη ηλικία. Τέλος, η έλλειψη μέτρου στις δραστηριότητες ενός παιδιού μπορεί να του δημιουργήσει άγχος και να το μπλοκάρει, βάζοντάς το σε ρυθμούς που δεν αρμόζουν στο νεαρό της ηλικίας του.

Είναι σίγουρα πολύ θετικό οι γονείς να μην επαφίενται στα όσα ερεθίσματα δύναται το παιδί τους να απορροφήσει εντός του σχολικού συστήματος. Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίζεται η παιδαγωγική αξία των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, ωστόσο, όπως και σε κάθε τι στη ζωή, πρέπει να υπάρχει μέτρο, έτσι ώστε τα οφέλη να παραμένουν…οφέλη και το παιδί να λαμβάνει όσο περισσότερα γίνεται από τις κάθε λογής ασχολίες του.


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*