Ανάπτυξη του παιδικού λεξιλογίου

alphabet-1219546_960_720

Οι πρώτες λεξούλες του παιδιού, είναι αυτές που χαρίζουν απλόχερα χαμόγελα σε όλα τα μέλη μιας οικογένειας, τόσο γιατί είναι χαριτωμένες όσο και γιατί ανοίγει επιτέλους, έστω και δειλά-δειλά, ένας δίαυλος επικοινωνίας με το παιδί. Συνήθως, όταν γίνει η αρχή το παιδί παίρνει τα πάνω του και μιλά όλο και περισσότερο. Τι είναι όμως αυτό που θα το βοηθήσει να εξελίξει τις γλωσσικές του ικανότητες και να χρησιμοποιεί όλο και πλουσιότερο λεξιλόγιο;

Ένα από τα βασικά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας γονιός για να βοηθήσει το παιδί του να αναπτύξει το λεξιλόγιό του είναι φυσικά να του μιλάει. Και βέβαια, όσο χαριτωμένη κι αν είναι η παιδική ομιλία, τόσο σημαντικό είναι να την αποφεύγει ένας γονιός, καθώς έτσι το παιδί θα μάθει να μιλά με αυτόν τον τρόπο. Ιδίως σε μεγαλύτερες ηλικίες, και όχι στις πρώτες του λεξούλες, το παιδί μπορεί να υιοθετήσει αυτόν τον τρόπο έκφρασης μόνο και μόνο γιατί βλέπει ότι μπορεί να κάνει τους γύρω του να χαμογελούν και να ανταποκρίνονται τρυφερά στο χαριτωμένο αυτό άκουσμά. Καλό, όμως, είναι να ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλά σωστά και να διορθώνετε ευγενικά τον τρόπο ομιλίας του, έτσι ώστε να χρησιμοποιεί και να εκφέρει τις λέξεις όπως πρέπει.

Ένας άλλος τρόπος για να αναπτύξει το παιδί σας το λεξιλόγιό του είναι μέσα από παραμύθια και τραγούδια. Όσο πιο πολύ του διαβάζετε τόσο το καλύτερο. Κι όταν νιώθετε ότι το παιδί σας έχει κατακτήσει κάποιες λέξεις κι έννοιες, τολμήστε να προχωρήσετε λίγο πάρα πέρα.

Το παιχνίδι είναι ένας άλλος τρόπος να αναπτύξει το παιδί το λεξιλόγιό του. Υπάρχουν αρκετά παιχνίδια με θεματικές, που βοηθούν το παιδί να μάθει πολλές λέξεις μιας ομάδας, είτε ζωάκια είτε φαγητά και ούτω καθεξής. Όταν καταπιαστείτε με τέτοια παιχνίδια, μετά δοκιμάστε στην καθημερινότητά σας, να του κάνετε ερωτήσεις γύρω από αντικείμενα και όρους που έχει μάθει, έτσι ώστε να ανακαλεί τις λέξεις που έμαθε παίζοντας.

Τέλος, κάτι που θα βοηθήσει το παιδί σας να διευρύνει το λεξιλόγιό του είναι η συναναστροφή του με μεγαλύτερα παιδάκια ή ακόμα και το να σας ακούει να χρησιμοποιείτε «μεγαλίστικες» λέξεις. Το παιδί σε μικρές ηλικίες μιμείται τόσο αυτά που ακούει όσο και συμπεριφορές κι εκφράσεις. Σε αυτό το πλαίσιο η κοινωνικοποίησή του με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να το βοηθήσει και στην ανάπτυξη των γλωσσικών του δεξιοτήτων. Και φυσικά, μην ξεχνάτε, το παιδί είναι σαν σφουγγάρι, οπότε προσέξτε να εκφράζεστε σωστά μπροστά του, καθώς θα ξεσηκώσει στη στιγμή αυτό που θα πείτε, ιδίως αν είναι κάτι που η αντίδρασή σας, θα του δείξει ότι δεν έπρεπε να έχει ακούσει…

Η εκμάθηση της γλώσσας είναι ένας πραγματικά καινούριος κόσμος για το παιδί, ένας κόσμος που θα του ανοίξει τις πόρτες της επικοινωνίας και της κοινωνικοποίησης. Βάλτε μαζί τα θεμέλια, χωρίς άγχος, με υπομονή και συνέπεια!


Δημοσιεύστε ένα Σχόλιο

Το email σας ποτέ δεν δημοσιεύτε η μοιράζετε. Τα απαραίτητα πεδία έχουν *

*
*