Άφιξη νέου μέλους στην οικογένεια
Η άφιξη νέου μέλους στην οικογένεια είναι μια σπουδαία υπόθεση, καθώς πέρα από το χαρμόσυνο της είδησης, φέρνει και νέες ισορροπίες ανάμεσα στα μέλη της. Αν και πολύ συχνά το πρώτο παιδί της οικογένειας ζητά από τους γονείς να κάνουν ένα αδερφάκι για να παίζει, υπάρχουν και οι φορές που δε νιώθουν τόσο άνετα με την ύπαρξη ενός νεότερου μέλους. Αν μάθατε τα χαρμόσυνα και σκέφτεστε πως θα μοιραστείτε τα νέα με το παιδί σας, συνεχίστε την ανάγνωση…
Η αντίδραση του παιδιού στην είδηση ότι θα αποκτήσει αδερφάκι ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του και φυσικά ανάλογα με τον χαρακτήρα του. Αν το παιδί είναι μέχρι 2 ετών, το πιθανότερο είναι να μην καταλάβει επακριβώς τι σημαίνει αυτό. Μπορείτε, λοιπόν, να του μιλάτε για το τι πρόκειται να συμβεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν η κοιλίτσα σας θα μεγαλώσει, βάλτε το χεράκι για να νιώσει τις πρώτες κλοτσιές του μωρού και διαβάστε μαζί του εικονογραφημένα βιβλία, που εισάγουν την έννοια «αδέρφια», που του είναι εντελώς άγνωστη. Εξηγείστε του πως μετά από κάποιο καιρό, που το μωρό θα έχει δυναμώσει λίγο θα μπορεί να έχει ένα σύντροφο στο παιχνίδι. Με λίγα λόγια κάντε το παιδί σας να αναμένει με ενθουσιασμό την έλευση του νέου μέλους, έτσι ώστε να μη το νιώσει σαν «απειλή». Όταν γυρίσετε από το μαιευτήριο φέρτε του ένα δωράκι, σαν να του το φέρνει το αδερφάκι του και προσπαθείτε να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί του, όταν το μωρό κοιμάται.
Αν το πρωτότοκο παιδί σας είναι έως 4-5 ετών, τότε υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να νιώσει «περίεργα» από την έλευση του νέου μέλους. Σκεφτείτε ότι αρκετά χρόνια τώρα έχει μάθει να είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, οπότε είναι λογικό να ανησυχήσει με την αλλαγή αυτή. Ένας τρόπος να το προετοιμάσετε είναι δείχνοντάς του δικές του φωτογραφίες όταν ήταν μωρό, λέγοντάς του ότι κι εκείνο τότε είχε πολλές ανάγκες και χρειαζόταν τη βοήθειά σας για να γίνει γερό όπως είναι τώρα. Άρα όταν δει το αδερφάκι του να κλαίει και να έχει την προσοχή σας, να μη νιώσει άσχημα, αντιθέτως να δείξει κατανόηση κι αν το θέλει, να βοηθά κι εκείνο στο μεγάλωμά του μωρού, μιας και είναι το μεγάλο αδερφάκι και θα είναι ο προστάτης και το παράδειγμα του μικρού. Μπορείτε να εμπλέξετε το παιδί στην προετοιμασία του δωματίου και να επιλέξει πράγματα που θα ήθελε να κάνει δώρο στο αδερφάκι του. Προσπαθήστε να περνάτε χρόνο με το παιδί σας, όταν το μωρό κοιμάται και ενθαρρύνετε τους επισκέπτες να παίζουν αρκετά και με το μεγάλο παιδί, έτσι ώστε να μη νιώθει παραγκωνισμένο. Γενικά, κάντε το παιδί να νιώσει «υπεύθυνο» για το μωρό, σαν το μεγάλο αδερφάκι που έχει τόσα να δείξει και να μοιραστεί με το μικρό -που είναι άλλωστε και η αλήθεια- φτιάχνοντας έτσι μια σχέση πολύ δυνατή και όμορφη!
Αν το παιδί είναι άνω των 6-7 ετών, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα νιώσει σε μεγάλο βαθμό απειλή από τον ερχομό του νέου μέλους. Σίγουρα θα καταλάβει τη διαφορά, μιας και μεγάλο μέρος του χρόνου σας θα πηγαίνει στο μωρό, όμως αν του έχετε μιλήσει γι’ αυτό, αν το πάρετε μαζί σας στον γιατρό για να ακούσει την καρδούλα του μικρού κι έχει κάτι να αναμένει, τότε θα το κατανοήσει καλύτερα. Δείξτε στο παιδί ότι είναι άλλες οι δραστηριότητες που θα κάνετε μαζί και άλλες οι ανάγκες που έχει ένα μωρό, ώστε να καταλάβει τη διαφορά και να μη νιώσει παραγκωνισμένο. Βάλτε το μεγαλύτερο παιδί στη διαδικασία να σας βοηθάει με το μικρότερο, μιας κι έτσι θα περνάτε χρόνο και με τα δύο και δε θα νιώσει το μεγαλύτερο παιδί ότι δεν είναι μέρος της νέας καθημερινότητας του σπιτιού.
Αν το μεγαλύτερο παιδί εκφράζει τη ζήλια του απέναντι στο μωρό με τρόπο πιο επιθετικό, καλό είναι να μην το αφήνετε μόνο του μαζί του. Η συμπεριφορά αυτή δε διαρκεί για καιρό και αν εφαρμόσετε κάποιες από τις παραπάνω τεχνικές, το παιδί θα νιώσει πιο γρήγορα άνετα με την ύπαρξη του μωρού. Υπάρχει επίσης και το ενδεχόμενο το μεγαλύτερο παιδί να δείξει πλήρη αδιαφορία για το μωρό και να μη θέλει να παίζει μαζί του, καθώς είναι πολύ μικρό. Μη προσπαθήσετε να το πιέσετε, καλύτερα να δώσετε μια ενθάρρυνση να μάθει πράγματα στο μικρότερο, όπως τα πρώτα του βήματα και άλλα πολλά.
Γενικά, φροντίστε να μην αγχωθείτε με την όλη διαδικασία, αλλά να την περάσετε σαν κάτι το φυσικό, έτσι ώστε και το παιδί σας να το εκλάβει έτσι. Σκεφτείτε ότι η αδερφική σχέση είναι μοναδική και πολύ ιδιαίτερη και βοηθείστε το παιδί σας να το καταλάβει, ακόμα και με παραδείγματα από τη δική σας οικογένεια, εφόσον έχετε αδέρφια, ή από φίλους. Αγκαλιάστε και τα δυο παιδιά σας με αγάπη και όλα θα πάνε όπως πρέπει!